Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Ανακήρυξε τη Ρωσία «κράτος χορηγό της τρομοκρατίας»

REUTERS/Gleb Garanich

Η Ρωσία είναι «ένα τρομοκρατικό καθεστώς ως συνέπεια της σκόπιμης φυσικής καταστροφής πολιτικών υποδομών και των μαζικών δολοφονιών Ουκρανών αμάχων με στόχο την εξάλειψη του ουκρανικού λαού».

«Τρομοκρατικό καθεστώς» χαρακτηρίστηκε η Ρωσική Ομοσπονδία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι η Ρωσία είναι «ένα τρομοκρατικό καθεστώς ως συνέπεια της σκόπιμης φυσικής καταστροφής πολιτικών υποδομών και των μαζικών δολοφονιών Ουκρανών αμάχων με στόχο την εξάλειψη του ουκρανικού λαού».

«Υπό το πρίσμα των παραπάνω, (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) αναγνωρίζει τη Ρωσία ως κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας και ως κράτος που χρησιμοποιεί τρομοκρατικά μέσα ».

Η ψηφοφορία εγκρίθηκε από 494 ευρωβουλευτές, με 58 ψήφους κατά και 44 να απέχουν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε επίσης τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν τον ίδιο χαρακτηρισμό «με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται». Το κοινοβούλιο, το οποίο συχνά λαμβάνει τολμηρές θέσεις εξωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να υποχρεώσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακολουθήσουν τις συστάσεις του, οι οποίες απαιτούν αλλαγή της νομοθεσίας της ΕΕ ώστε να επιτρέπεται στα κράτη να χαρακτηρίζονται ως χορηγοί ή δράστες της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, αυτό το νομικό βήμα θα επιτρέψει στην ΕΕ να διευρύνει τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας, να στοχεύσει τα πολιτικά, νομοθετικά, στρατιωτικά και εκτελεστικά της όργανα καθώς και να την θεωρήσει υπεύθυνη για το έγκλημα της στρατιωτικής επίθεσης. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης να αποκλειστεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η ΕΕ έχει εγκρίνει κυρώσεις κατά 1.241 ατόμων και 118 οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, των κορυφαίων υπουργών και συμμάχων του, πολλών Ρώσων ολιγαρχών και βουλευτών της Ρωσικής Δούμας.

Πέντε χώρες της ΕΕ – η Πολωνία, η Τσεχία και τα κράτη της Βαλτικής – έχουν ήδη ανακηρύξει τη Ρωσία κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας, ενώ η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης – που δεν είναι μέρος της ΕΕ – έχει επίσης κηρύξει το σημερινό ρωσικό καθεστώς. τρομοκρατικό».

Το ψήφισμα απαριθμεί τις «τρομοκρατικές ενέργειες» της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων στον Σύριο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ και των εσκεμμένων επιθέσεων σε Σύρους αμάχους, τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ και την κατάρριψη της πτήσης MH17 πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014, η οποία σκότωσε 298 ανθρώπους. Όσον αφορά την Ουκρανία, το ψήφισμα ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν τεκμηριώσει περισσότερα από 34.000 εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικά στρατεύματα. Περισσότερο από το 90% αυτών των επιθέσεων έγιναν κατά άμαχου πληθυσμού, ή έχουν ως στόχο την καταστροφή αστικών εγκαταστάσεων.

naftemporiki.gr