Skip to main content

Ιρανικά πλήγματα εναντίον Κούρδων αντικαθεστωτικών στο Ιράκ

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε μια εβδομάδα.

Το Ιράν εξαπέλυσε νέα πλήγματα εναντίον κουρδικών ομάδων, που είναι εξορισμένες στην αυτόνομη περιφέρεια Κουρδιστάν του Ιράκ, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, δήλωσαν οι ομάδες και τοπικοί αξιωματούχοι. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε μια εβδομάδα.

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις οργανώσεων των Ιρανών Κούρδων για την πυροδότηση των κινητοποιήσεων στο Ιράν, το οποίο συγκλονίστηκε από δύο μήνες διαδηλώσεων που ξεκίνησαν μετά από τον θάνατο της νεαρής ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί. Η 22χρονη κοπέλα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της χώρας για τις γυναίκες.

Οι αρχές της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής λόγο για απώλειες στις πυραυλικές επιθέσεις και τα πλήγματα UAVs που αποδίδονται στους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων.

Τη 14η Νοεμβρίου, παρόμοιοι βομβαρδισμοί εναντίον ιρανικών κουρδικών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ στο ιρακινό Κουρδιστάν. Φονικά πλήγματα έγιναν επίσης την 28η Νοεμβρίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν του Ιράν (PDKI) και η ιρανική κουρδική αυτονομιστική οργάνωση Κομάλα επιβεβαίωσαν ότι έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον εγκαταστάσεών τους. Σύμφωνα με το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν του Ιράν, το Ιράν το είχε βάλει στο στόχαστρο τις περιοχές Koya και Jejnikan, κοντά στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν. «Αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις συμβαίνουν σε μια στιγμή που το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν δεν είναι σε θέση να σταματήσει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο (ιρανικό) Κουρδιστάν», δήλωσε το PDKI, το παλαιότερο κουρδικό κόμμα στο Ιράν.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν εκ νέου ιρανικά κουρδικά κόμματα», ανέφερε από την πλευρά της η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα κάποιο απολογισμό θυμάτων.

Η ιρανική κουρδική αυτονομιστική οργάνωση Κομάλα επιβεβαίωσε επίσης ότι οι επιδρομές είχαν στόχο τις εγκαταστάσεις της στο βόρειο Ιράκ. «Το στρατηγείο μας δέχτηκε για άλλη μια φορά επίθεση από το ισλαμικό καθεστώς απόψε. Έχουμε προετοιμαστεί προσεκτικά για τέτοιου είδους επιθέσεις και δεν έχουμε απώλειες προς το παρόν», ανέφερε στο Twitter.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, καταδίκασε τα «παράνομα» ιρανικά χτυπήματα κοντά στο Αρμπίλ.

Το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA ανέφερε επίσης τις επιθέσεις νωρίς τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για «ιρανικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» εναντίον «τριών ιρανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στο (ιρακινό) Κουρδιστάν».

Οι τελευταίες ιρανικές επιθέσεις έρχονται μια ημέρα αφότου η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον παράνομων Κούρδων μαχητών στο Ιρακινό Κουρδιστάν και τη βόρεια Συρία.

naftemporiki.gr