Skip to main content

Καζακστάν: Συντριπτική νίκη του Τοκάγεφ στις πρόωρες εκλογές

REUTERS/Pavel Mikheyev

Ο 69χρονος Τοκάγεφ απερχόμενος πρόεδρος του Καζακστάν έλαβε το 82,45% των ψήφων.

Ο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του Καζακστάν, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου παραγκωνίστηκε τον προκάτοχό του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Ο 69χρονος Τοκάγεφ απερχόμενος πρόεδρος του Καζακστάν έλαβε το 82,45% των ψήφων κατά τις πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με το exit poll που πραγματοποιήθηκε από την κρατική ραδιοτηλεόραση.

Ο Ναζαρμπάγιεφ, εγκατέλειψε τη θέση του κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στις αρχές του τρέχοντος έτους κατά την οποία σκοτώθηκαν 238 άτομα. Έκτοτε ο Τοκάγιεφ ανάγκασε τους συμμάχους του Ναζαρμπάγιεφ να εγκαταλείψουν άλλες θέσεις και άλλαξε το όνομα της πρωτεύουσας – που μετονομάστηκε σε “Νουρ-Σουλτάν” προς τιμήν του Ναζαρμπάγιεφ – ξανά σε Αστάνα.

Ο Τοκάγιεφ κάλεσε τη ρωσική βοήθεια για να καταστείλει τις ταραχές του Ιανουαρίου, αλλά έκτοτε κρατά αποστάσεις από τη Μόσχα, αποφεύγοντας να δώσει δημόσια υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν και η διολίσθηση της Ρωσίας στην ύφεση έχει πλήξει την οικονομία της γειτονικής της χώρας, ενώ η ισχύς του ρουβλίου, ενισχυμένη από τα capital controls, βοήθησε να ωθήσει τον πληθωρισμό στο Καζακστάν σε υψηλό 14 ετών.

Πηγή: Reuters