Skip to main content

Το Κίεβο αρνείται ότι εκτέλεσε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου

REUTERS/Wolfgang Rattay

Ο μεσολαβητής της Ουκρανίας απάντησε στα βίντεο που κοινοποίησε η Μόσχα, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες αμύνονταν από Ρώσους που προσποιούνταν ότι παραδόθηκαν.

Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ουκρανίας αρνήθηκε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του Κιέβου εκτέλεσαν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, υποστηρίζοντας ότι Ουκρανοί στρατιώτες αμύνονταν από Ρώσους που προσποιούνταν ότι παραδόθηκαν.

Ο διαμεσολαβητής Ντμίτρο Λούμπινετς είπε ότι «αποσπάσματα από το βίντεο» – που παρουσιάστηκαν από τη Μόσχα ως απόδειξη ότι το Κίεβο εκτέλεσε Ρώσους στρατιώτες που είχαν παραδοθεί – στην πραγματικότητα έδειξαν ότι οι Ρώσοι «χρησιμοποιώντας προσποιητή παράδοση…διέπραξαν έγκλημα πολέμου ανοίγοντας πυρ κατά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» και ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν «δεν μπορούν επομένως να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου».

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι εκτέλεσε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμους, μιλώντας για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ήταν μια απάντηση σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει την εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως ούτε το βίντεο, ούτε τον ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Αυτή η βάναυση δολοφονία δέκα Ρώσων στρατιωτικών δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό έγκλημα πολέμου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro