Skip to main content

Τζο Μπάιντεν, ετών 80

U.S. President Joe Biden delivers remarks during a meeting with business and labor leaders at the White House, in Washington, U.S., November 18, 2022. REUTERS/Elizabeth Frantz

Ίσως ήρθε η ώρα για νεότερους ηγέτες στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Μπάιντεν πάντως νιώθει... 50.

Ο Τζο Μπάιντεν έκλεισε τα 80 του χρόνια την Κυριακή, μια ηλικία-ορόσημο για τον ήδη γηραιότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς ορισμένοι Δημοκρατικοί αμφισβητούν την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για επανεκλογή σε δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος και η οικογένειά του θα γιορτάσουν σε ένα brunch που διοργανώνει η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία το 2024 και θα λάβει την τελική απόφαση στις αρχές του επόμενου έτους. Οι ανησυχίες βέβαια υφίστανται για την ηλικία και τη φυσική του κατάσταση για να διαχειριστεί μια άλλη εκστρατεία και πιθανώς άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία.

«Είμαι καλά στην υγεία μου», είπε ο Μπάιντεν στον Τζόναθαν Κέιπχαρτ του MSNBC τον περασμένο μήνα. «Τα πάντα σωματικά πάνω μου λειτουργούν καλά. Και διανοητικά επίσης».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι – συμπεριλαμβανομένων εκείνων του κόμματός του – έχουν επιφυλάξεις για την ηλικία του προέδρου. Μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Νοέμβριο έδειξε ότι το 70% των ψηφοφόρων συμφώνησε ότι η δήλωση «πολύ μεγάλος για να εργαστείς στην κυβέρνηση» περιέγραφε έντονα ή ελαφρώς τον Μπάιντεν. Μεταξύ των Δημοκρατικών, το 59% συμφώνησε.

Στην ίδια έρευνα, το 55% όλων των ερωτηθέντων είπε ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ μεγάλος για δημόσιο πόστο. Ο Τραμπ, ο οποίος συμμετείχε στην κούρσα του 2024 την Τρίτη, έγινε 76 ετών τον Ιούνιο. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, η Νο. 2 επιλογή των προκριματικών ψηφοφόρων του GOP στις δημοσκοπήσεις, είναι 44.

Οι ανησυχίες για την ηλικία του Μπάιντεν συμπίπτουν με μια μετατόπιση γενεών στις κορυφαίες τάξεις των Δημοκρατικών της Βουλής μετά την ανάκτηση της βουλής από τους Ρεπουμπλικάνους. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Νάνσι Πελόζι, 82 ετών, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή στην ηγεσία.

«Ήρθε η ώρα για μια νέα γενιά να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών», είπε η Πελόζι την Πέμπτη.

Ωστόσο, μια συνέντευξη στο “The Willie Moore Jr. Show” που προβλήθηκε στις 7 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος ρωτήθηκε τι θα έλεγε σε μια 50χρονη εκδοχή του εαυτού του: «Ότι είμαι ακόμα 50», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν μπορώ να πω καν αυτόν τον αριθμό 80».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg