Skip to main content

Ουκρανία: Συνάντηση Ζελένσκι με τον Ρίσι Σούνακ στο Κίεβο

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Η συνάντηση των δύο δεν είχε ανακοινωθεί, αλλά ήρθε «προς επιβεβαίωση των καλών διμερών σχέσεων».

Με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ συναντήθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, για την οποία συνάντηση ανήρτησε και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Κατά τη σημερινή συνάντηση, συζητήσαμε τα πιο σημαντικά θέματα τόσο για τις χώρες μας όσο και για την παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι πιο ισχυροί σύμμαχοι», ανέφερε ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος για τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό η οποία πάντως δεν είχε ανακοινωθεί.

Από την πλευρά της, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε πως ο Ρίσι Σούνακ μετέβη στο Κίεβο για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία.

«Η Βρετανία γνωρίζει τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για την ελευθερία», έγραψε ο Σούνακ στο Twitter. «Είμαστε μαζί σας σε όλο τον δρόμο.»

Ο Σούνακ ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η Βρετανία θα χορηγήσει ένα νέο πακέτο 50 εκατ. στερλινών που περιλαμβάνει αντιαεροπορικά όπλα και τεχνολογία όπως ραντάρ για την αντιμετώπιση επιθέσεων με drones. Η Βρετανία ανέφερε επίσης ότι θα αυξήσει την εκπαίδευση που παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας καταφέρνουν να απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις επί του εδάφους, οι άμαχοι βομβαρδίζονται βάναυσα από αέρος», ανέφερε στη δήλωσή του ο Σούνακ.

«Παρέχουμε σήμερα νέα αντιαεροπορική άμυνα, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών όπλων, ραντάρ και εξοπλισμού κατά των drones και αυξάνοντας την ανθρωπιστική υποστήριξη για τον ψυχρό, δύσκολο χειμώνα μπροστά μας».






Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άλλωστε είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Όταν εκείνος παραιτήθηκε από τη θέση, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση οι καλές σχέσεις Κιέβου-Λονδίνου να συνεχιστούν, αν και αποχώρησε ένας πολύ στενός σύμμαχός του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ