Skip to main content

G20: Δεν θα συναντηθούν Ρίσι Σούνακ – Σι Τζινπίνγκ

Leon Neal/Pool via REUTERS

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η πολυαναμενόμενη συνάντηση Σι Τζινπίνγκ-Ρίσι Σούνακ, στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού της G20 ματαιώθηκε λόγω «ζητημάτων προγραμματισμού»: ο Ρίσι Σούνακ, δεν θα συναντηθεί τελικά με τον Σι Τζινπίνγκ στην Ινδονησία.

Αυτή θα ήταν η πρώτη διμερής συνάντηση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια και ενώ οι δύο χώρες έχουν τεταμένες σχέσεις.

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) διεξήγαγαν έκτακτη σύνοδο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, μετά την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία.

Ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε χαρακτηρίσει την Κίνα «κύρια απειλή» για την ασφάλεια του κόσμου και της Βρετανίας, θα ζητούσε «μια ειλικρινή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και το Πεκίνο», σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί νωρίτερα από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Απέναντι στις τρέχουσες κρίσεις θα απευθυνόταν στην επιρροή του Πεκίνου για να «κατευναστούν οι διεθνείς εντάσεις, να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα και να διαδραματίσει τον ρόλο του για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις στον κόσμο του πολέμου στην Ουκρανία».

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και το Πεκίνο έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, ή τις κατηγορίες για κατασκοπεία κατά του γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Η Κίνα «είναι προσηλωμένη στην προώθηση, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, σταθερής και υγιούς ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Βρετανία στη βάση αμοιβαίου σεβασμού, ισότητας και αμοιβαίων οφελών», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ