Skip to main content

G20: Διμερείς συναντήσεις της Μελόνι με Μπάιντεν και Ερντογάν

Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, στο Μπαλί, στο περιθώριο της G20. Τι συζήτησαν.

Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Τζο Μπάιντεν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στο περιθώριο της G20 η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας συζήτησε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη για την Ουκρανία, τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και τις περιοχές του Ινδο-Ειρηνικού και τους δεσμούς με την Κίνα στην πρώτη της συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Η Μελόνι και ο Μπάιντεν επιβεβαίωσαν τους βαθείς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών μας και το έντονο ενδιαφέρον για περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης στους πολυάριθμους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε η Ρώμη. Η συνάντηση διήρκησε σχεδόν μία ώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης η κ. Μελόνι εξέφρασε την εγγύτητά της προς τον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση της χώρας, με αναφορά στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: «οι δυο ηγέτες επανέλαβαν την δέσμευσή τους να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Όπως αναφέρει η ιταλική κυβέρνηση «οι δυο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεργαστούν με στόχο την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και για να ευνοηθεί η επίλυση της λιβυκής κρίσης» ενώ παράλληλα συζητήθηκε «η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία» και οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «τόνισε την σημασία της συνεργασίας Ιταλίας με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και επανάλαβε την βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων».

Όπως αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «στη διάρκεια της συνομιλίας (σ.σ.: η Μελόνι και ο Ερντογάν) συμφώνησαν να αξιοποιήσουν από κοινού τις ευρείες δυνατότητες της περιοχής της Μεσογείου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ