Skip to main content

Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: «Όχι σε νέο Ψυχρό Πόλεμο», είπαν μετά από τρεις ώρες συνομιλιών

REUTERS/Kevin Lamarque

Σημεία σύγκλισης Ουάσινγκτον-Πεκίνου έβγαλε η τρίωρη συνάντηση Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, την Ταϊβάν, την Β. Κορέα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει «νέος Ψυχρός Πόλεμος» με την Κίνα, μετά από μια συμφιλιωτική συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι η Κίνα θα εισβάλει στην Ταϊβάν.

Ήταν η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών των υπερδυνάμεων από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν την αμερικανική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη Βόρεια Κορέα και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις συνομιλίες στο Μπαλί, μια ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της G20.

Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, κλιμακώθηκαν τον Αύγουστο όταν η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Ταϊβάν. Η Κίνα απάντησε με μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί, προκαλώντας φόβους για πιθανή σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Μια ανάγνωση στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα ανέφερε ότι ο Σι είχε τονίσει ότι η Ταϊβάν παραμένει «ο πυρήνας των βασικών συμφερόντων της Κίνας και η πρώτη κόκκινη γραμμή στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας που δεν μπορεί να ξεπεραστεί».

Τις τελευταίες εβδομάδες Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα μπορεί να κλιμακώσει τα σχέδια εισβολής στην Ταϊβάν.

Δημοσιογράφοι τη Δευτέρα ρώτησαν τον Μπάιντεν εάν πιστεύει ότι αυτό είναι αλήθεια και αν πίστευε ότι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος ετοιμάζεται.

«Πιστεύω απόλυτα ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Σι Τζινπίνγκ και ήμασταν ειλικρινείς και ξεκάθαροι μεταξύ μας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει επικείμενη προσπάθεια από την πλευρά της Κίνας να εισβάλει Ταϊβάν», είπε. «Εγώ κατέστησα σαφές ότι θέλουμε να δούμε τα ζητήματα των στενών να επιλύονται ειρηνικά και έτσι δεν πρέπει ποτέ να φτάσει σε αυτό. Και είμαι πεπεισμένος ότι κατάλαβε τι έλεγα, και εγώ κατάλαβα τι έλεγε».

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό όπου θα υπάρχουν διάλογοι σε βασικά επίπεδα της κυβέρνησης για την επίλυση προβλημάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης την Κίνα σύντομα, είπε.

Πρόσθεσε όμως λοτι είχε καταστήσει σαφές στον κ. Σι ότι «η πολιτική μας για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει καθόλου. Είναι η ίδια ακριβώς θέση που είχαμε».

Εκτός από την Ταϊβάν, η συζήτηση του κ. Σι και του κ. Μπάιντεν κάλυψε επίσης τις ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναφορές και από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε επίσης ανησυχίες για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ, στο Χονγκ Κονγκ και στο Θιβέτ.

Και οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να δείξουν ο ένας στον άλλο – και στον υπόλοιπο κόσμο που παρακολουθούσε τη συνάντησή τους – ότι γνώριζαν ότι η παγκόσμια σταθερότητα βασίζεται στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους και ότι θα ενεργούσαν υπεύθυνα.

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μπάιντεν και οι αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να επισημάνουν τον στόχο τους για συνδιαλλαγή, τονίζοντας επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν σύγκρουση με την Κίνα, διατηρώντας παράλληλα μια αίσθηση ισχυρού ανταγωνισμού.

REUTERS/Kevin Lamarque

Παρόμοια στάση και από τον Σι

Ο Σι Τζινπίνγκ φάνηκε να βρίσκεται στην ίδια σελίδα, αναγνωρίζοντας στην εναρκτήρια ομιλία της συνάντησης ότι «πρέπει να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση Κίνας-ΗΠΑ», δεδομένου ότι «ο κόσμος έχει έρθει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι».

Τόνισε ότι «οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος στο οποίο ο ένας ανεβαίνει και ο άλλος πέφτει. Ο πλανήτης μπορεί φιλοξενήσει την ανάπτυξη και την κοινή ευημερία της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μπροστά στις κάμερες το κλίμα ήταν θερμό με σφιχτές χειραψίες και χαμόγελα και τον Μπάιντεν να λέει στον Κινέζο ομόλογό σου «χαίρομαι που σε βλέπω. Μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου να δείξουμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους, να αποτρέψουν το να μετατραπεί ο ανταγωνισμός σε σύγκρουση και να βρουν τρόπους να εργαστούν καλύτερα μαζί».

«Χαίρομαι κι εγώ που σε βλέπω» απάντησε ο Σι, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή όλοι ενεδιαφέρονται για τη σχέση Κίνας – ΗΠΑ, αφού είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για το συμφέρον των δύο χωρών και των λαών τους, αλλά και για όσα περιμένει από εμάς η διεθνής κοινότητα». Πρέπει να «ανυψώσουμε αυτή τη σχέση» τόνισε.

Ο Γουέν-τι Σουνγκ, πολιτικός επιστήμονας που διδάσκει στο πρόγραμμα Σπουδών Ταϊβάν του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, σημείωσε ότι υπήρχαν «λίγες ουσιαστικές συμφωνίες».

Και οι δύο ηγέτες παίρνουν μια νίκη, είπε. «Ο Σι δείχνει ότι δεν πτοείται από τον Μπάιντεν, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι αληθινά ίσοι».

Εν τω μεταξύ αναγνωρίζεται στον Μπάιντεν το ότι «οι ΗΠΑ πιέζουν το φάκελο για την Ταϊβάν και οι δύο πλευρές συμφωνούν να βελτιώσουν τον διάλογο καθησυχάζουν άλλες χώρες».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC