Skip to main content

Τραμπ: Κατέθεσε μήνυση στην επιτροπή που ερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ο Τραμπ έλαβε κλήτευση από την επιτροπή τον Οκτώβριο και ήταν προγραμματισμένο να κληθεί στις 14 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από τη «μεγάλη ανακοίνωσή» του στις 15 Νοεμβρίου στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την έναρξη της προεδρικής του εκστρατείας το 2024.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε αγωγή το βράδυ της Παρασκευής για να αποφύγει να συνεργαστεί με την κλήτευση της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι ενώ “άλλοι πρόεδροι και πρώην πρόεδροι έχουν συμφωνήσει οικειοθελώς να καταθέσουν ή να παραδώσουν έγγραφα σε απάντηση σε κλήτευση του Κογκρέσου, κανένας πρόεδρος ή πρώην πρόεδρος δεν υποχρεώθηκε ποτέ να το πράξει”, σύμφωνα με την κατάθεση 41 σελίδων.

Ο Τραμπ έλαβε κλήτευση από την επιτροπή τον Οκτώβριο και ήταν προγραμματισμένο να κληθεί στις 14 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από τη “μεγάλη ανακοίνωσή” του στις 15 Νοεμβρίου στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την έναρξη της προεδρικής του εκστρατείας το 2024.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Ντέιβιντ Α. Γουόρινγκτον, δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει καταβάλει μια “καλόπιστη προσπάθεια” να επιλύσει τις ανησυχίες του με την επιτροπή, αλλά ότι δεν του έχει μείνει “άλλη επιλογή” από το να εμπλέξει τον δικαστικό κλάδο, σύμφωνα με δήλωση που περιήλθε για πρώτη φορά στην κατοχή του Politico.

Ομόφωνη η κλήτευση του Τραμπ

Η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα την κλήτευση και ζητά την ένορκη κατάθεση του Τραμπ, καθώς και αρχεία που σχετίζονται με την έρευνα για την επίθεση.

“Αναγνωρίζουμε ότι η κλήτευση ενός πρώην προέδρου είναι μια σημαντική και ιστορική ενέργεια”, έγραψαν οι επικεφαλής της επιτροπής στον Τραμπ σε επιστολή τους. “Δεν παίρνουμε αυτή την ενέργεια ελαφρά τη καρδία”.

Η επιτροπή ζητά αρχεία που περιλαμβάνουν τεκμηρίωση τηλεφωνικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων ή επικοινωνιών που αποστέλλονται μέσω της κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων Signal, καθώς και φωτογραφίες, βίντεο και χειρόγραφες σημειώσεις σχετικές με το αντικείμενο της έρευνας.

Στην αγωγή, οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι πηγές εκτός του Τραμπ θα μπορούσαν να παράσχουν στην επιτροπή τις ίδιες πληροφορίες και ισχυρίζονται ότι η κλήτευση είναι “απίστευτα ευρεία” και παραβιάζει τα δικαιώματά του κατά την Πρώτη Τροποποίηση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC