Skip to main content

New York Times: Οι Ρώσοι στρατηγοί συζήτησαν τη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε πεδία μάχης. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων, έστω και τακτικών, θα άλλαζε θεμελιωδώς τη μορφή του πολέμου.

Στην αποκάλυψη ότι ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, είχαν πρόσφατα συνομιλίες για το πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικά  πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, προχώρησαν οι New York Times, εντείνοντας την ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τις συμμαχικές πρωτεύουσες, σύμφωνα με   ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Για την κυβέρνηση Μπάιντεν, οι συζητήσεις – στις οποίες πάντως δεν συμμετείχε ο Βλαντιμίρ  Πούτιν- αποκαλύπτουν την απογοήτευση των Ρώσων στρατηγών  για τις αποτυχίες τους στην Ουκρανία και υποδηλώνουν ότι οι προκαλυμμένες απειλές Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να μην είναι απλώς λόγια.

Σύμφωνα με τον  William J. Burns, διευθυντή της CIA  είναι τόση «απελπισία» του Ρώσου Προέδρου, να πετύχει  μια νίκη στην Ουκρανία που θα μπορούσε να το οδηγήσει στην χρήση πυρηνικών.

Ο Τζον Φ. Κίρμπι, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αρνήθηκε να σχολιάσει «τις λεπτομέρειες αυτής της αναφοράς».

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ένα απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε πεδία μάχης. Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στη μάχη, αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί με διάφορους τρόπους,  όπως μέσω πυραύλων

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν χαμηλότερες αποδόσεις και μικρό βεληνεκές .

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η χρήση πυρηνικού όπλου —για πρώτη φορά σε περισσότερα από 75 χρόνια— θα άλλαζε θεμελιωδώς τη μορφή του πολέμου. Αν και η  καταστροφή θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του όπλου και των ανέμων, ακόμη και μια μικρή πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και να καταστήσει μέρη της Ουκρανίας ακατοίκητα.

Πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν στοιχεία ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικά όπλα  σε θέσεις κλειδιά

naftemporiki.gr