Skip to main content

Πού πάνε οι Ρώσοι που φεύγουν; Στην «Καζαμπλάνκα» των Βαλκανίων

Η Σερβία αποτελεί καταφύγιο για τους Ρώσους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Μία χώρα που έχει επικριθεί για τα ανάμεικτα συναισθήματά της απέναντι στη Ρωσία είναι η Σερβία, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα η Γερμανία την κάλεσε την Τρίτη να αποφασίσει εάν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ ή να καλλιεργήσει βαθύτερους δεσμούς με τη Ρωσία,  δήλωση που ήρθε εν μέσω αναφορών στα μέσα ενημέρωσης ότι το Βελιγράδι έχει θέσει τον στρατό του σε κατάσταση συναγερμού λόγω της αυξανόμενης έντασης στο Κόσοβο.

«Η ανάγκη για να παρθεί μια απόφαση έρχεται στο επίκεντρο», δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας Γερμανός αξιωματούχος. «Η σχέση με τη Σερβία είναι περίπλοκη – υπάρχει φως αλλά και σκιές. Οι σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία είναι σίγουρα στο μέρος των σκιών».

Την ίδια ώρα, η Σερβία φαίνεται ότι αποτελεί καταφύγιο για τους Ρώσους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Μεγάλο μέρος της Ευρώπης αγκάλιασε τους Ρώσους αριστοκράτες και διανοούμενους που διέφυγαν από το 1917, ωστόσο, περίπου έναν αιώνα μετά, όσοι δραπετεύουν από την πολιτική της πατρίδας τους βρίσκουν λίγες επιλογές στην Ευρώπη, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Σερβία είναι μία από αυτές επιλογές, επιτρέποντας στους Ρώσους να εισέλθουν στη χώρα χωρίς βίζα για αρχικό διάστημα 30 ημερών. Επίσης, η εθνική της αεροπορική εταιρεία έχει διατηρήσει τα δρομολόγια προς τη Μόσχα και τρεις άλλες ρωσικές πόλεις.

Από την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία, πάνω από 100.000 Ρώσοι και αρκετές εκατοντάδες Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Σερβία, εκ των οποίων οι 17.000 έχουν λάβει άδειες παραμονής, σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν προς άλλες χώρες ή παραμένουν στη Σερβία ως επισκέπτες.

Το Βελιγράδι επιτρέπει στους νεοαφιχθέντες να βρουν σχετικά οικονομικά καταλύματα, τουλάχιστον σε σύγκριση με τη Μόσχα, μια ευκαιρία να εγκατασταθούν, να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ή τουλάχιστον να σκεφτούν την επόμενη μετακίνησή τους. Οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει 2.321 μικρές επιχειρήσεις και εταιρείες στη Σερβία φέτος, κυρίως στο Βελιγράδι, μια αύξηση από μόλις 158 στο σύνολο του 2021, σύμφωνα με το Μητρώο Επιχειρήσεων της Σερβίας.

Στο μεταξύ οι νέες αφίξεις στη Σερβία έχουν διαταράξει την αγορά ακινήτων, με τις τιμές ενοικίασης να υπερδιπλασιάζονται στο Βελιγράδι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, σύμφωνα με την Καταρίνα Λαζάρεβιτς, η οποία διευθύνει ένα από τα εξέχοντα κτηματομεσιτικά γραφεία της πόλης.

«Το Βελιγράδι είναι σαν την Καζαμπλάνκα τις τελευταίες εβδομάδες», είπε ο Βούτσιτς στις 17 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στην υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας της Σερβίας. Παρομοίασε έτσι τη σερβική πρωτεύουσα με την πόλη που απεικονίζεται στην ταινία του 1942 ως ένα μέρος γεμάτο κατασκόπους και πρόσφυγες πολέμου.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας είναι ευδιάκριτες ιστορικά. Η Σερβία ήρθε κοντά στην Ορθόδοξη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 κατά τη διάρκεια της αιματηρής διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, όταν τμήματά της κέρδισαν την ανεξαρτησία με τη δυτική υποστήριξη. Οι προσπάθειες του ισχυρού άνδρα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αμφισβητήσει τη διάλυση στο πεδίο της μάχης προκάλεσαν κυρώσεις και απομόνωση. Οι Σέρβοι στράφηκαν στα ανατολικά κερδίζοντας τη ρωσική υποστήριξη κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999.

naftemporiki.gr