Skip to main content

Βρετανία: Οι Εργατικοί περιμένουν τον Σούνακ στο Κοινοβούλιο

Το Εργατικό Κόμμα περιμένει τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ στο Κοινοβούλιο, στην ώρα του πρωθυπουργού, επιμένοντας στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, καθώς θεωρεί ότι οι Συντηρητικοί δεν έχουν πλέον τη λαϊκή εντολή. Άλλωστε προηγούνται και στις δημοσκοπήσεις.

Ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ συνεχάρη τον Σούνακ για την ανάληψη της πρωθυπουργίας μέσω Twitter την Τρίτη, αλλά παράλληλα τόνισε ότι οι Βρετανοί «έχουν ανάγκη μια νέα αρχή και να εκφραστούν για το μέλλον» της χώρας.

Οι Εργατικοί προηγούνται κατά πολύ στην πρόθεση ψήφου και ζητούν σχεδόν καθημερινά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καταγγέλλοντας ότι η πολιτική των Συντηρητικών «κατέστρεψε την οικονομία» της Βρετανίας.

Ο Σούνακ, που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την πρωθυπουργία μετά την επεισοδιακή παραίτηση της Λιζ Τρας, ανέλαβε τον θώκο τη Δευτέρα λίγες ώρες αφού εξελέγη από τους βουλευτές των Συντηρητικών επικεφαλής του κόμματος, χωρίς να κάνει καμία δημόσια δήλωση και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη των μελών του κόμματος.

Έγινε ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε λιγότερες από 50 ημέρες και ο έκτος μετά το Brexit το 2016. Ο Σούνακ ωστόσο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές πριν το 2024, οπότε και είναι προγραμματισμένες.

Το Συντηρητικό Κόμμα είναι στην εξουσία 12 χρόνια.

«Ο Σούνακ και η σύζυγός του κάθονται πάνω σε μια περιουσία 730 εκατ. λιρών. Δύο φορές η εκτιμώμενη περιουσία του βασιλιά Κάρολου. Αυτό να θυμάστε όταν τον ακούτε να μιλά για ‘δύσκολες αποφάσεις’», τόνισε η Νάντια Γουίτομ βουλευτής των Εργατικών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το 62% των ψηφοφόρων επιθυμούν να γίνουν εκλογές πριν το τέλος του έτους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP