Skip to main content

Ρουμανία: Το σχόλιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία που κατέληξε στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Βασίλε Ντίνκου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στη χώρα αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναλυτικότερα, ο Ντίνκου, ο οποίος είναι κοινωνιολόγος και μέλος του ]Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση, σε δημόσιες δηλώσεις του υπονόησε ότι, στο πλαίσιο πιθανών συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, η Ουκρανία ίσως να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη της στη Ρωσία.

Ο Ντίνκου είχε αναφερθεί στην προοπτική συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ. Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι στις 8 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει μόνη της συνομιλίες, «επειδή η πολιτική της τάξη δεν μπορεί αντέξει την απώλεια εδαφών, μια άδικη απώλεια εδαφών».

Τα σχόλιά του προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις να σχολιάζει ότι μόνο η κυβέρνηση της Ουκρανίας μπορεί να αποφασίσει με ποιον θα διαπραγματευτεί. Από την πλευρά του ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Μαρτσέλ Τσιολάκου, συνάντησε τον Γιοχάνις επικρίνοντας τα σχόλια του Ντίνκου, ο οποίος έχει βρεθεί ξανά στο για αμφιλεγόμενα σχόλια σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την Δευτέρα ο Ντίνκου ανακοίνωσε την παραίτησή του, κάνοντας λόγο- στην σχετική επιστολή- για «αδυναμία» συνεργασίας με τον αρχηγό του κράτους.

«Θεωρώ απαραίτητο να αποσυρθώ από αυτή τη θέση για να μην προκαταλάβω με κανέναν τρόπο τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τα προγράμματα που απαιτούν ρευστότητα σε ολόκληρη την αλυσίδα της διοίκησης», ανέφερε ο Ντίνκου στην επιστολή που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

naftemporiki.gr