Skip to main content

Ο Όρμπαν προβλέπει «κατάρρευση» της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε την ΕΕ ότι «πυροβολεί» κρυφά την Ουγγαρία με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Μιλώντας στην πόλη Zalaegerszeg με αφορμή τις εορτές για την επέτειο της εξέγερσης στην Ουγγαρία το 1956,ο Όρμπαν ισχυρίστηκε  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει μια μοίρα παρόμοια με αυτή του ανατολικού μπλοκ, που άρχισε να διαλύεται το 1989. «Δεν πρέπει να ανησυχούμε για εκείνους που πυροβολούν την Ουγγαρία στις Βρυξέλλες», είπε ο Όρμπαν. «Θα καταλήξουν εκεί που τελείωσαν οι προκάτοχοί τους».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έκανε τα σχόλια αυτά με αφορμή τη γιορτή της 23ης Οκτωβρίου που η χώρα του τιμά την επέτειο  της αντισταλινικής εξέγερσης του 1956, η οποία καταπνίγηκε αιματηρά από τη Μόσχα.

Ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα επικρίνει τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, παρόλο που τις ενέκρινε στις συναντήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης φρόντισε να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο από την αρχή του πολέμου. Αρνήθηκε επίσης να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr