Skip to main content

Ιταλία: Ο Ντράγκι παρέδωσε τα ηνία της χώρας στην Μελόνι

Τα ηνία της Ιταλίας ανέλαβε από τον Μάριο Ντράγκι η νέα πρωθυπουργός της χώρας Τζόρτζια Μελόνι καθώς το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι η τελετή παράδοσης- παραλαβής. 

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής διαδέχεται της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, μετά την εντολή σχηματισμού κυβερνητισκού σχήματος που έλαβε η Μελόνι από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ντράγκι παρέδωσε το παραδοσιακό «καμπανάκι» στην Μελόνι.

Νωρίτερα οι δύο τους είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, η οποία διήρκησε σχεδόν μιάμιση ώρα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και η πρώτη γυναίκα πρωθυπυργός της Ιταλίας πόζαραν επίσης για την καθιερωμένη φωτογραφία. 

«Καλώς ήρθατε, πώς είστε;» είπε ο Ντράγκι υποδεχόμενος την Μελόνι. ο απερχόμενος πρωθυπουργός. «Λοιπόν, αυτό είναι κάτι αρκετά συγκινητικό», απάντησε η Μελόνι αναφερόμενη στην τιμητική φρουρά που την υποδέχθηκε στην αυλή του Παλάτσο Κίτζι.

Έτσι η Μελόνι αναλαμβάνει καθήκοντα στο Παλάτσο Κίτζι, και ετοιμάζεται να προεδρεύσει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής της, στο οποίο δεν αποκλείεται να ληφθούν και αποφάσεις που να αφορούν την ιδιαίτερη περίοδο ενεργειακής και οικονομικής κρίση που διέρχεται και η Ιταλία.

Μετά την τελετή ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ηγήθηκε της Ιταλίας επί είκοσι μήνες, βγήκε πεζός απο το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, αφού χειροκροτήθηκε θερμά απο όλους τους υπαλλήλους.

Η Μελόνι είναι η πρώτη γυναίκα ηγέτης της Ιταλίας. Φέρνει όμως στην εξουσία ένα μεταφασιστικό κόμμα, με την ίδια ωστόσο να διαβεβαιώνει ότι οι θέσεις της Ιταλίας υπέρ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ δεν αμφισβητούνται. Η κυβέρνησή της πρόκειται να αλλάξει την εσωτερική πολιτική σε μια προσπάθεια να παράσχει μεγαλύτερη ασπίδα για την εγχώρια επιχειρηματική παραγωγή, σημειώνει το Bloomberg. Αναμένεται έτσι να μετονομάσει ορισμένα από τα υπουργεία με τρόπο που να δείχνει μια εστίαση στην εσωτερική πολιτική.

«Αυτό είναι σύμφωνο με τα πολιτικά ιδεώδη της Μελόνι με το μότο ”η Ιταλία πρώτα” που βασίζεται στην κυριαρχία και την έντονη αίσθηση του εθνικισμού, που ενδέχεται να σημαίνει επίσης ότι θα αναλάβει δράση ώστε η Ιταλία να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολιάζει το πρακτορείο. 

naftemporiki.gr