Skip to main content

ΗΠΑ: Υπέρ της προστασίας του Πατριαρχείου ο υποψήφιος γερουσιαστής στην Πενσυλβάνια Τζον Φέτερμαν

Ανοιχτά υπέρ της προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου τάχθηκε ο Αντικυβερνήτης της Πενσυλβάνια, Τζον Φέτερμαν, ο οποίος είναι υποψήφιος για την έδρα της Γερουσίας απέναντι στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόκτορ Οζ. Η προεκλογική μάχη στην Πενσυλβάνια θεωρείται καθοριστική για το ποιο τελικά κόμμα θα καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο της Γερουσίας μετά τις μεσοπρόθεσμες εκλογές του Νοεμβρίου.

Επιπλέον, είναι μια αναμέτρηση που παρουσιάζει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο Ντόκτορ Οζ διατηρεί εξαιρετικά στενές σχέσεις με την Τουρκία, με δεδομένο ότι εθελοντικά αποφάσισε να γίνει Τούρκος πολίτης και να υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επικριτές του, είχε αποφασίσει να ψηφίσει στις τελευταίες τουρκικές εκλογές χωρίς να έχει πράξει κάτι αντίστοιχο για τις αμερικανικές εκλογές.

Μετά την έντονη παρασκηνιακή κινητοποίηση του γνωστού λομπίστα, Μάικ Μανάτου, ο Τζον Φέτερμαν εξέδωσε ανακοίνωση ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη και όλα τα θέματα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Πρόκειται για μια αμερικανική αξία αλλά και μια κοινή αξία την οποία μοιράζομαι με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαιτέρως είναι η Τουρκία, η οποία, όπως έχουν αποφανθεί διακομματικά στην Ουάσιγκτον, περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του πνευματικού ηγέτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και περισσότερων από 300 εκατομμύριων Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Ειδικότερα, ο Τζον Φέτερμαν δεσμεύεται ότι ως γερουσιαστής θα υποστηρίξει τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ελληνορθόδοξης κοινότητας για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Υπό αυτό το πρίσμα, καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας:

  • να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
  • να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη.
  • να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του Οικουμενικού Πατριάρχη.
  • να επιστρέψει τις κατασχεμένες περιουσίες στην Εκκλησία.
  • να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο.
  • να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Συνεχίζοντας, ο υποψήφιος γερουσιαστής πλέκει το εγκώμιο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας ότι ο κ. Βαρθολομαίος «υπήρξε πρωτοπόρος στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη. Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και στην ειρήνη, το Κογκρέσο τον τίμησε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Έχει, επίσης, αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη στάση του στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».

Τέλος, ο Τζον Φέτερμαν υποστηρίζει ότι γνωρίζει τη μεταχείριση της Τουρκίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ότι στηρίζει σθεναρά τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν στην προσήλωσή τους για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας για των θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή. Όπως αναφέρει, «ανυπομονώ να στηρίξω την Ορθόδοξη Χριστιανική Κοινότητα σε αυτόν τον αγώνα και να προωθήσω την κοινή δράση μεταξύ όλων των ηγετών της πίστης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ