Skip to main content

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον προσγειώθηκε στο Λονδίνο

Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε σήμερα στη Βρετανία. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε διακοπές στην Καραϊβική όταν παραιτήθηκε η Λιζ Τρας, και το γεγονός ότι επέστρεψε υποδεικνύει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποπψηφιότητα στην κούρσα για την διαδοχή της Τρας στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία. 

Την πτήση του Τζόνσον ακολούθησαν από περίπου 7.000 χρήστες μέσω του ιστότοπου FlightRadar24.

Μερικοί από τους συντηρητικούς συναδέλφους του, προειδοποιούν ωστόσο, ότι η επιστροφή του Τζόνσον θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό χάος.

Οι διεκδικητές της πρωθυπουργίας, για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας, μετά τη δραματική παραίτησή της την Πέμπτη, αφού παρέμεινε στο αξίωμα για μόλις έξι εβδομάδες, έχουν επιδοθεί σε μία πραγματική κούρσα άσκησης επιρροής στο Συντηρητικό Κόμμα για αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου οι υποψηφιότητες να έχουν καταρτιστεί πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας τη Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι το πολύ τρεις βουλευτές των Τόρις θα μπορούν να είναι υποψήφιοι, και το κόμμα απαιτεί από κάθε υποψήφιο να εξασφαλίσει την υποστήριξη 100 βουλευτών.

Μέχρι τώρα ο Ρίσι Σούνακ έχει ένα πλεονέκτημα στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος στην Βρετανία, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι ο μόνος που έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών των Τόρις και διασφαλίζει την συμμετοχή του στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του.  

Η Πένι Μόρντοντ είναι η πρώτη και η μόνη ως τώρα βουλευτής που έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της

Μέχρι στιγμής, , οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι συγκεντρώνουν τις εξής ψήφους από τους βουλευτές:

  • Ρίσι Σούνακ: 102 βουλευτές σύμφωνα με το BBC, 100 βουλευτές σύμφωνα με τον Guardian
  • Μπόρις Τζόνσον: 46 βουλευτές σύμφωνα με το BBC, 49 βουλευτές σύμφωνα με τον Guardian
  • Πένι Μόρντοντ: 21 βουλευτές σύμφωνα με το BBC, 22 βουλευτές σύμφωνα με τον Guardian

naftemporiki.gr