Skip to main content

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ διατάραξαν τις ισορροπίες στην Κύπρο – Κάναμε πολλές προσπάθειες για δίκαιη λύση

«Οι ΗΠΑ διατάραξαν τις ισορροπίες στην Κύπρο, καθώς το εμπάργκο όπλων έχει αρθεί προς την ελληνοκυπριακή πλευρά», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μερσίνα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «Οι Ελληνοκύπριοι είδαμε για μια άλλη φορά ότι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους»,

«Κάναμε πολλές προσπάθειες για μια δίκαιη λύση στην Κύπρο. Όπως και στο σχέδιο Ανάν το 2004 και το 2017,  στο Cran Montana, οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιράζονται την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, ούτε το νερό και το ρεύμα», δήλωσε εκτός άλλων.

«Ποτέ δεν αφήσαμε την Κύπρο μόνη, την προστατέψαμε, τη φροντίσαμε, ως μια μικρή πατρίδα. Υπάρχουν κάποιοι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί που ενοχλούνται από αυτό, αλλά ας είναι, δεν πειράζει», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ διατάραξαν τις ισορροπίες στην Κύπρο

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε διάλογο που, κατά τον ίδιο, είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι ΗΠΑ διατάραξαν τις ισορροπίες στην Κύπρο, καθώς το εμπάργκο όπλων έχει αρθεί προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ρώτησα τον Μπλίνκεν ‘γιατί το κάνετε αυτό;’ Μου είπε ‘διότι συνεργάστηκαν μαζί μας για ξέπλυμα χρήματος’», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Υποστήριξε μάλιστα ότι απάντησε στον Αμερικανό ομόλογό του: «Καλά ως αντάλλαγμα αυτού πας και δίνεις όπλα; Διότι αυτά τα όπλα είναι εναντίον των Τούρκων. Κι εμείς τι κάναμε, στείλαμε ενισχύσεις και θα στείλουμε κι άλλες».

Κατά τη διάρκεια των ίδιων δηλώσεων, ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. «Λένε ότι τα κάνουν κατά της Ρωσίας, υπάρχει παρουσία της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο κ.λπ. Αλλά το λέμε για την Ελλάδα, το λέμε και για τους Ελληνοκύπριους, δεν έχει σημασία ποιος είναι από πίσω σας, έχει σημασία ποιους έχετε απέναντι σας, η Τουρκία είναι απέναντι σας αυτό έχει σημασία», είπε χαρακτηριστικά.  

Πηγή: ertnews.gr