Skip to main content

Μια σημαντική συμφωνία των 27, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Ένα βήμα εμπρός και βλέπουμε: Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν μεν να προχωρήσουν προς ένα ανώτατο όριο που θα «περιορίζει άμεσα τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου» προκειμένου να καταπολεμηθεί η ενεργειακή έκτακτη ανάγκη. Αλλά άφησαν τις λεπτομέρειες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπουργούς ενέργειας να εμβαθύνουν στα μέτρα, που θα καθορίσουν την επόμενη σελίδα του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της Κομισιόν και προτείνει τον περιορισμό της τιμής με μια δυναμική και προσωρινή φόρμουλα στη χονδρική αγορά σε περιόδους υπερβολικών αυξήσεων.

Το θετικό είναι ότι η Γερμανία, κάτω από μεγάλες πιέσεις και μετά από πολλές ώρες έντονων συζητήσεων και διαξιφισμών, απέφυγε τελικά τη ρήξη για το πλαφόν και άνοιξε το δρόμο για μια φόρμουλα, που θα ικανοποιεί όλες τις χώρες μέλη.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν λοιπόν για πολλές ακόμη εβδομάδες, καθώς «ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες». 

Μετά τη σύνοδο κορυφής, οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών θα πρέπει τώρα να εμβαθύνουν και να βελτιώσουν τις λεπτομέρειες της απόφασης των 27.

Οι αρχηγοί θέλησαν σε κάθε περίπτωση να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας στις αγορές, για να πέσουν οι τιμές των πρώτων υλών, αλλά και να περιοριστούν οι αναταραχές στα διεθνή χρηματιστήρια. Το είπε σαφέστατα, τα ξημερώματα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: «Στείλαμε ένα μήνυμα στις αγορές  ότι μπορούμε να δράσουμε μαζί. Είμαι βέβαιη ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ, «είναι η στιγμή της αλήθειας, προ των πυλών ενός χειμώνα κατά τον οποίο η Ρωσία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο κατά της ΕΕ»

Μια ριζική αλλαγή;

Η συμφωνία είναι σημαντική, αλλά σημαίνει απλώς συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η θεμελιώδης αλλαγή είναι ότι το Βερολίνο δεν  κλείνει πλέον ασφυκτικά τον δρόμο για τον έλεγχο των τιμών στο φυσικό αέριο, αλλά είναι ανοιχτό να συζητήσει τις λεπτομέρειες, για το πώς και πόσο. 

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προειδοποίησε άλλωστε ότι «υπάρχει ακόμη αρκετή συγκεκριμένη δουλειά που πρέπει να γίνει».

«Στόχος είναι να έχουμε συγκεκριμένους μηχανισμούς τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατά την έξοδο από τη σύνοδο κορυφής, η οποία συνεχίζεται σήμερα έχοντας στο τραπέζι οικονομικά ζητήματα και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.