Skip to main content

Σε αναβρασμό η Γαλλία – Χωρίς την έγκριση της Βουλής περνάει ο νέος προϋπολογισμός

Ύστερα από επτά μέρες συζητήσεων στη Βουλή χωρίς κατάληξη για τον προϋπολογισμό, η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπον έδωσε χθες βράδυ ένα τέλος, ανακοινώνοντας: «Αναλαμβάνω την ευθύνη της κυβέρνησής μου για το πρώτο μέρος του νομοσχέδιου για τον προϋπολογισμό».

Το δικαίωμα αυτό, να περάσει δηλαδή ένα νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία, της το δίνει το άρθρο 49 παράγραφος 3 του συντάγματος από την εποχή του Σαρλ Ντε Γκωλ, με στόχο να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο χάος, σε περίπτωση μη συνέναισης στη Βουλή.

Στο άκουσμα των δηλώσεων της πρωθυπουργού σχετικά με την εφαρμογή του εν λόγω άρθρου, τα 4 κόμματα της αριστεράς στο συνασπισμό Nupes (Μελανσόν) υπέβαλαν την πρώτη πρόταση μομφής, ενώ αναμένεται και μία δεύτερη σήμερα από την ακροδεξιά της Λεπέν. Με «διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή νέων εκλογών» απειλεί από μέρους του ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, σε περίπτωση που περάσει η πρόταση μομφής.

Θα δώσουν τη λύση οι Ρεπουμπλικάνοι;

Πιθανό σωσίβιο για την κυβέρνηση απομένουν οι Ρεπουμπλικάνοι της δεξιάς, που παρότι θεωρούν αντιδημοκρατική τη χρήση του άρθρου 49, δεν θέλουν να ψηφίσουν με κριτήρια αριστερά και ακροδεξιά, αλλά ούτε και να βρεθεί η χώρα χωρίς προϋπολογισμό το 2023.

Σε κάθε περίπτωση το άρθρο 49 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και στο δεύτερο μέρος του νομοσχέδιου για τον προϋπολογισμό, το οποίο αφορά στην κοινωνική ασφάλιση.