Skip to main content

Nord Stream: Πώς έγινε η δολιοφθορά- Λείπει ένα τμήμα, λέει η εφημερίδα Expressen

Προκαταρκτική έρευνα για τις διαρροές αερίου στους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία διαπίστωσε ότι «ισχυρές εκρήξεις» προκάλεσαν τη ζημιά, ανακοίνωσε την Τρίτη η αστυνομία της Κοπεγχάγης. Τα ευρήματα φαίνεται να συμφωνούν με έρευναπου διεξήχθη από την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Σουηδίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία ενίσχυσε τις υποψίες για «μεγάλη δολιοφθορά».

Επίσης, ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων λείπει από τον αγωγό Nord Stream 1, ανέφερε την Τρίτη η σουηδική εφημερίδα Expressen η οποία δημοσίευσε υποβρύχιες φωτογραφίες από τους αγωγούς. 

Στο βίντεο της Expressen, που τραβήχτηκε με ένα μικρό τηλεχειριζόμενο υποθαλάσσιο όχημα, ένα υποβρύχιο drone, εικονίζεται λυγισμένο μέταλλο και ο διάπλατα ανοιγμένος αγωγός στο βυθό της Βαλτικής, σε βάθος περίπου 80 μέτρων.

Οι σουηδικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν αυτό το μήνα ότι κατέσχεσαν υλικό επιτόπου, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους. Δεν είναι σαφές πώς η επιτόπια έρευνα των σουηδικών αρχών μπορεί να έχει αλλάξει την περιοχή, σύμφωνα με την Expressen. Το σουηδικό Πολεμικό Ναυτικό και η σουηδική ασφάλεια αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η σουηδική ακτοφυλακή δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Περαιτέρω έρευνες για τα ρήγματα που διαπιστώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας θα γίνουν από κοινού από την Αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας.

«Εξακολουθεί να είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σχετικά με το πλαίσιο εντός του οποίου θα εξελιχθεί η διεθνής συνεργασία, για παράδειγμα με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες», ανέφερε η Αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Να σημειωθεί ότι στη Σουηδία, η έρευνα διεξάγεται από την υπηρεσία αντικατασκοπείας της χώρας. Στη Δανία και τη Γερμανία, η αστυνομία και το ναυτικό αυτών των χωρών εμπλέκονται στις έρευνες. Για διοικητικούς λόγους που ρυθμίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών, η Σουηδία δεν διεξάγει κοινή έρευνα με τους δύο γείτονές της, αλλά αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι τρεις χώρες συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, καθώς και με τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Τι εξετάζει η γερμανική πλευρά 

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί ερευνητές δεν μπόρεσαν να συνδέσουν την δολιοφθορά με κάποιον παράγοντα, αν και ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εργάζονται με την υπόθεση ότι πίσω από τις εκρήξεις βρίσκεται η Ρωσία, αναφέρει η Wall Street Journal. 

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις κάνοντας λόγο για τρομοκρατική επίθεση με στόχο τα ρωσικά συμφέροντα.  

Πάντως Γερμανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι απίθανο η δολιοφθορά να έγινε από στρατιωτικό υποβρύχιο, επικαλούμενοι το σχετικά μικρό βάθος του νερού και την στενή παρακολούθηση ενός υποβρυχίου από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Μια θεωρία για την επίθεση είναι ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί κατέβηκαν από ένα πλοίο και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως, δήλωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Η γερμανική έρευνα βασίστηκε υποβρύχια drones και πλοία καθώς λόγω του βάθους και των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν  δύτες. Τα drones και τα πλοία ήταν εξοπλισμένα με σόναρ και βιντεοκάμερες που σάρωσαν τα τμήματα των αγωγών που υπέστησαν ζημιές. Οι εικόνες από τα σημεία των εκρήξεων δείχνουν ότι τα εκρηκτικά είχαν δύναμη περίπου 500 κιλών TNT, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους.

naftemporiki.gr