Skip to main content

Μπορέλ: Αναζητούμε στοιχεία για εμπλοκή του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο- Τι αναφέρει η Τεχεράνη για τα drones

Η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θα αναζητήσουμε συγκεκριμένες αποδείξεις για την εμπλοκή (του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο)», σημείωσε ο Μπορέλ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα. «Δεν αναμένω κάποια κίνηση, είναι κρίμα διότι βρισκόμασταν πάρα πολύ κοντά», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη έχουν περιέλθει σε τέλμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ρωσία έχει αυξήσει την χρήση των drones στις συγκρούσεις στην Ουκρανία, και από τον Αύγουστο έχουν πετάξει δεκάδες ιρανικά drones Shahed-136 πάνω από το ουκρανικό έδαφος. Τα drones αυτά είναι το νέο αγαπημένο όπλο του Κρεμλίνου στην εισβολή του στην Ουκρανία, έχει σχολιάσει η El Pais εξηγώντας την αυξημένη χρήση τους από τη Μόσχα λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων σε πυραύλους Κρουζ, την μειωμένη παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων και τη φθηνή τους τιμή. 

Αρνείται ανάμειξη το Ιράν 

Πάντως το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία. Μάλιστα μετά τις επιθέσεις με drones καμικάζι που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στο Κίεβο, δήλωσε ξανά ότι δεν παρείχε στη Ρωσία drones για χρήση στην Ουκρανία.

«Οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν προσφέρει στη Ρωσία drones είναι πολιτικά υποκινούμενες και κυκλοφορούν από δυτικές πηγές. Δεν έχουμε παράσχει όπλα σε καμία πλευρά των χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο», ανέφερε- σύμφωνα με το Reuters- ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου.

Έρχονται κυρώσεις για τα drones;

Η ΕΕ ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν για τα drones, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που συμμετείχαν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών. 

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ δήλωσε από την πλευρά του ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει έντονα στις νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Κιέβου από τις οποίες επλήγησαν σήμερα το πρωί κτίρια κατοικιών κοντά σε έναν κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. «Αυτό που μπορούμε να δούμε τώρα: ιρανικά drones να χρησιμοποιούνται σε επίθεση στο κέντρο του Κιέβου, πρόκειται για μια φρικαλεότητα», τόνισε ο Κόφοντ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει «συγκεκριμένα βήματα» σε απάντηση, όπως και για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Κυρώσεις στο Ιράν για την καταστολή των διαδηλώσεων

Στο μεταξύ την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν αποφάσισαν τη Δευτέρα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με το θάνατο της νεαρής Ιρανής Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία.

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε ανακοίνωσε ότι η ίδια και οι ομόλογοί της που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο συζήτησαν τη «σοβαρή κατάσταση» στο Ιράν, και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν το θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, οι οποίες εισήλθαν στην πέμπτη εβδομάδα τους. 

Σύμφωνα με την Λίντε, εγκρίθηκε το πακέτο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. 

Το πακέτο βάζει στο στόχαστρο 11 Ιρανούς και τέσσερις οντότητες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Τα ονόματα δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ