Skip to main content

Γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων: Η θέση μας για το τουρκολυβικό μνημόνιο παραμένει αμετάβλητη

Στο τουρκολυβικό μνημόνιο συνεννόησης αναφέρθηκε με δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Anne-Claire Legendre, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. 

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αντίδραση της Γαλλίας στις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες  Τουρκία και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, σε εφαρμογή του μνημονίου συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων χώρων τους στη Μεσόγειο, η Anne-Claire Legendre, σημείωσε πως «η Γαλλία λαμβάνει υπό σημείωση αυτές τις αυτές τις πληροφορίες». 

Στην συνέχεια επεσήμανε: «Όπως δήλωσαν άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η θέση μας σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε το 2019 μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης παραμένει αμετάβλητη». 

«Το μνημόνιο αυτό  παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2019 εκφράστηκε ξεκάθαρα για αυτό το θέμα», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων.