Skip to main content

Βόρεια Κορέα: Δοκίμασε πυραύλους κρουζ ικανούς να φέρουν «τακτικά πυρηνικά»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε την εκτόξευση δύο πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, προσθέτοντας ότι τα όπλα μπορούν να μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα και είχαν ήδη αναπτυχθεί σε ορισμένες μονάδες του στρατού.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, τις οποίες περιέγραψε ως στρατιωτικές ασκήσεις προσομοίωσης πραγματικής επίθεση με τακτικά πυρηνικά στη Νότια Κορέα. 

 Η νέα εκτόξευση πυραύλων προστίθεται στις δοκιμές όπλων-ρεκόρ φέτος, που επέτειναν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και ενέτειναν τις ανησυχίες πως η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη της δοκιμή πυρηνικού όπλου από το 2017 και έβδομη συνολικά.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ επέβλεψε προσωπικά τις εκτοξεύσεις των πυραύλων, που έγιναν χθες Τετάρτη. Διένυσαν 2.000 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα, τόνισε το KCNA, συμπληρώνοντας πως έπληξαν τους στόχους τους, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε τη «μεγάλη ικανοποίησή» του για τις δοκιμές, με σκοπό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των όπλων αυτών στη μάχη και θα «αναπτυχθούν στις μονάδες του λαϊκού κορεατικού στρατού (που είναι αρμόδιες για τη χρήση) τακτικών πυρηνικών όπλων», πάντα σύμφωνα με το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Κιμ εξέφρασε τη «μεγάλη εκτίμησή του για τις υψηλές δυνατότητες αντίδρασης των δυνάμεών μας» που είναι επιφορτισμένες με τη χρήση πυρηνικών όπλων, πρόσθεσε το KCNA. Η δοκιμαστική εκτόξευση ήταν άλλη μια σαφής προειδοποίηση προς τους «εχθρούς» της Πιονγκγιάνγκ, συμπλήρωσε.