Skip to main content

Διπλωματική ένταση μεταξύ Ρωσίας και Καζακστάν- Απορρίφθηκε αίτημα για απέλαση του Ουκρανού πρέσβη

Ένταση παρατηρείται στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Καζακστάν με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Ειδικόυερα, οι αρχές του Καζακστάν απέρριψαν αίτημα της Ρωσίας να απελάσουν τον πρεσβευτή της Ουκρανίας για σχόλια σχετικά με δολοφονίες Ρώσων, επικρίνοντας τη Μόσχα για ακατάλληλο τόνο μεταξύ «ισότιμων στρατηγικών εταίρων».

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αστάνα, Πέτρο Βρουβλέφσκι, είχε κάνει τον Αύγουστο σε συνέντευξή του σε μπλόγκερ την εξής δήλωση: «όσο περισσότερους Ρώσους σκοτώνουμε τώρα, τόσο λιγότερους από αυτούς θα πρέπει να σκοτώσουν τα παιδιά μας».

Στο μεταξύ την Τρίτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα είναι «εξοργισμένη» από το γεγονός ότι ο Βρουβλέφσκι βρίσκεται ακόμα στην Αστάνα και έχει καλέσει τον πρεσβευτή του Καζακστάν.

Σχολιάζοντας από την πλευρά του την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν, Άιμπεκ Σμαντγιαροφ, σχολίασε ότι ο τόνος της Ζαχάροβα είναι «αντίθετος με τη φύση των συμμαχικών σχέσεων μεταξύ Καζακστάν και Ρωσίας ως ισότιμων στρατηγικών εταίρων». Πρόεσθεσε επίσης ότι ο Ρώσος πρεσβευτής θα κληθεί με τη σειρά του στο υπουργείο του Καζακστάν.

naftemporiki.gr