Skip to main content

ΗΠΑ: Γιατί ο μπιν Σαλμάν θα μείνει ατιμώρητος για την δολοφονία Κασόγκι

Οι δικηγόροι του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μήνυση των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, είπαν ενώπιον δικαστηρίου τη Δευτέρα ότι ο διορισμός του διαδόχου ως πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα του εξασφάλισε ασυλία από τη δίωξη.

Ο Κασόγκι σκοτώθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη σε μια επιχείρηση την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πίστευαν ότι διέταξε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, ο οποίος ήταν ο de facto ηγέτης του βασιλείου για αρκετά χρόνια.

Ο πρίγκιπας αρχικά αρνήθηκε ότι διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι, αλλά αναγνώρισε αργότερα ότι έγινε «υπό την ευθύνη του ».

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηλικιωμένος πατέρας του, ο βασιλιάς Σαλμάν , τον όρισε πρωθυπουργό με ένα βασιλικό διάταγμα.  

«Το Βασιλικό Τάγμα δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο διάδοχος του θρόνου δικαιούται ασυλία βάσει καθεστώτος», ανέφεραν οι δικηγόροι του πρίγκιπα σε μια αναφορά που ζητούσε από το δικαστήριο να απορρίψει την υπόθεση, αναφέροντας άλλες περιπτώσεις όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει την ασυλία σε ξένο αρχηγό κράτους.

 naftemporiki.gr