Skip to main content

Παρέμβαση Τραμπ για Ουκρανία: Αφήστε με να είμαι επικεφαλής σε διαπραγματεύσεις

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ανέκαθεν καλές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και τώρα προθυμοποιείται να ηγηθεί ειρηνευτικών διαπραγματεύσων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σε αρκετές αναρτήσεις στο Truth Social, ο Τραμπ αναφέρθηκε στις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, ενώ πρόσφερε ιδέες για το τι θα μπορούσε να συμβάλει στην κατάσταση.

Στην πρώτη του ανάρτηση, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο αγωγός είχε υποστεί δολιοφθορά, κάτι που «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κλιμάκωση ή πόλεμο!»

«Η «Ηγεσία» των ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνει «ψύχραιμη, ήρεμη και στεγνή» στο ΣΑΜΠΟΤΑΖ των αγωγών Nord Stream. Αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός που δεν πρέπει να συνεπάγεται μεγάλη λύση, τουλάχιστον όχι ακόμη», έγραψε ο πρώην πρόεδρος.

Ο Τραμπ επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ήταν πρόεδρος ο ίδιος και πρότεινε λύσεις για την κατάσταση.

«Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα με την ανατίναξη του αγωγού. Να είστε στρατηγικοί, να είστε έξυπνοι (εξαιρετικοί!), να ολοκληρώσετε μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης ΤΩΡΑ», έγραψε ο Τραμπ. «Και οι δύο πλευρές το χρειάζονται και το θέλουν. Όλος ο κόσμος διακυβεύεται. Να είμαι επικεφαλής στην ομάδα;»

Η πρόταση του Τραμπ να διευθύνει μια ομάδα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ορισμένες δηλώσεις που έκανε στις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία.

Τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ επαίνεσε την αιτιολόγηση του Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας πως «καταλαβαίνω» και «(ο Πούτιν είναι) ιδιοφυΐα». Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Πούτιν «έξυπνο» επειδή υποτίθεται ότι «έπαιζε» τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «στα δάχτυλα»..

Τα σχόλια του Τραμπ την Τετάρτη δεν ήταν η πρώτη φορά που κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να «βρουν» μια λύση. Τον Απρίλιο, είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να διαπραγματευτούν την ειρήνη “τώρα – όχι αργότερα – όταν όλοι θα είναι ΝΕΚΡΟΙ!»

Δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικός θα ήταν ο Τραμπ ως διαπραγματευτής, αλλά είναι γνωστό ότι είχε σημαντικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ο πρώην πρόεδρος πέρασε δεκαετίες προσπαθώντας να ανοίξει έδαφος στη Μόσχα με τις επιχειρήσεις του. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Πούτιν επαίνεσε τον Τραμπ ότι ήταν ένα «εξαιρετικό» και «ταλαντούχο» άτομο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Business Insider