Skip to main content

Nord Stream: Σαμποτάζ βλέπει το Βερολίνο πίσω από τις διαρροές

Η Γερμανία βλέπει δολιοφθορά πίσω από τη βλάβη του συστήματος αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μεγάλη κλιμάκωση της ενεργειακής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.

Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο ασφαλείας, τα στοιχεία δείχνουν μια βίαιη πράξη και όχι ένα τεχνικό ζήτημα. Διαρροές φυσικού αερίου από τρεις αγωγούς εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στη Βαλτική Θάλασσα, ωθώντας τη Δανία να δηλώσει ότι εντείνει την ασφάλεια γύρω από τα ενεργειακά της στοιχεία.

Είναι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα μέχρι τώρα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιβιώσει αυτόν τον χειμώνα — τουλάχιστον — χωρίς σημαντικές ροές ρωσικού φυσικού αερίου. Οι αγωγοί ήταν ήδη εκτός λειτουργίας, αλλά κάθε ελπίδα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να είχε ανοίξει ξανά τις βρύσες κάποια στιγμή έχει πλέον διαψευσθεί. Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για συμπτώσεις», είπε η Μέτε Φρεντέρικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας, στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σαμποτάζ».

naftemporiki.gr