Skip to main content

Ξεκάθαρο προβάδισμα Μελόνι και πλειοψηφία στη Βουλή

Το ακροδεξιό κόμμα, Αδέλφια της Ιταλίας, κόμμα με νεοφασιστική προέλευση, φαίνεται, σύμφωνα με τα exit polls ότι έχει λάβει αρκετές ψήφους για να δώσουν στη δεξιά συμμαχία μια άνετη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Εάν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, η Μελόνι θα είναι η πρωτοπόρος για την πρωθυπουργία, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ιταλίας που θα καταλάβει το Palazzo Chigi. Ταυτόχρονα όμως και η πρώτη ακροδεξιά πρωθυπουργός μετά τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Με το δικό της κόμμα σε συνασπισμό με την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη δεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Μελόνι είναι πιθανό να είναι η πιο δεξιά που είχε η Ιταλία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήδη ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Ματέους Μοραβιέτσκι συνεχάρηκαν τη Μελόνι,  χαιρετίζοντας την έλευση «φίλων που μοιράζονται ένα κοινό όραμα».

Το μπλοκ με επικεφαλής το κεντροαριστερό Δημοκρατικό προβλέπεται από το exit poll να κερδίσει το 19% των ψήφων. Έχει υποστεί πανωλεθρία. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο πυροδότησε την πολιτική κρίση αποσύροντας την υποστήριξη από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, προβλέπεται να έχει κερδίσει ποσοστό 15%.

Η συμμετοχή ήταν 63,8%, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου εννέα μονάδες κάτω από τις τελευταίες εκλογές του 2018, το χαμηλότερο ποσοστό, μεταπολεμικά.

naftemporiki.gr

Δείτε όλες τις εξελίξεις εδώ