Skip to main content

Ο επικεφαλής πυρηνικής ενέργειας του Ιράν ανακοινώνει συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΟΑΕ

Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ Εσλαμί δήλωσε το Σάββατο ότι θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι.

«Θα αναχωρήσω για την Αυστρία την Κυριακή για να παρευρεθώ στην ετήσια Γενική Διάσκεψη του IAEA στη Βιέννη, όπου θα συναντήσω τον κ. Γκρόσι και τους ομολόγους μου» από άλλες χώρες μέλη, δήλωσε ο Εσλαμί στην κρατική τηλεόραση. Το συνέδριο αυτό θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 και 30 Σεπτεμβρίου.

Η δήλωση του Εσλαμί έρχεται καθώς ο Γκρόσι είπε στις 7 Σεπτεμβρίου «δεν μπορεί να εγγυηθεί» ότι το ιρανικό πρόγραμμα είναι «αποκλειστικά ειρηνικό».

Εν προκειμένω, «η έλλειψη προόδου» στο θέμα των τριών αδήλωτων τόπων, όπου έχουν ανακαλυφθεί ίχνη ουρανίου στο παρελθόν, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση.

Αυτό είναι ένα από τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 για την επανέναρξη της συμφωνίας που συνήφθη το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων, με σκοπό τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα ζητήσει να κλείσει η έρευνα της ΙΑΕΑ για τις εν λόγω τοποθεσίες, κάτι που ο Γκρόσι αρνείται να κάνει χωρίς «αξιόπιστες» απαντήσεις από την Ισλαμική Δημοκρατία. Η Τεχεράνη καταγγέλλει την «πολιτικοποίηση» της ΙΑΕΑ και της έρευνάς της , ενώ διασφαλίζει ότι έχει «πλήρη» συνεργαστεί με τον οργανισμό.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Ραϊσί επιβεβαίωσε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι η χώρα του δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

naftemporiki.gr