Skip to main content

Ρωσία: Iστότοπος αποκάλυψε ότι ο Ντ. Μεντβέντεφ διαθέτει θαλαμηγό 74 μέτρων, αξίας 100 εκ. δολαρίων

Ο ρωσικός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας «Proekt», βρήκε ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η οικογένεια του χρησιμοποιούν μια θαλαμηγό μήκους 74 μέτρων αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ιστότοπου.

Στη θαλαμηγό σύμφωνα με τις φωτογραφίες, υπάρχει ελικοδρόμιο, προσωπικό γραφείο και ειδικό σύστημα επικοινωνιών. Στα χωριά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας την θαλαμηγό Vselenaya («Universe») συνοδεύουν συνήθως ρωσικά πολεμικά πλοία, όπως ισχυρίζονται οι δημοσιογράφοι.

Ο ιστότοπος «Proekt», ισχυριζόμενος ότι την συγκεκριμένη θαλαμηγό χρησιμοποιεί ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επικαλείται τον Τούρκο παρατηρητή Γιορούκ Ισίκ, που παρακολουθεί τα πλοία που διαπλέουν ντον Βόσπορο, τους Τούρκους παρατηρητές της ΜΚΟ Nordic Monitor καθώς και πηγή μεταξύ των μεσιτών σκαφών αναψυχής.

Τελικά, υπάλληλος μαρίνας στην πόλη Σότσι, όπου αυτή την στιγμή έχει αγκυροβολήσει και φρουρείται το σκάφος, την χαρακτηρίζει «θαλαμηγό του Μεντβέντεφ» και «κυβερνητική», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Οι δημοσιογράφοι θεωρούν ότι την θαλαμηγό αγόρασε ο δισεκατομμυριούχος Ίγκορ Γιουσούφοφ. Ο ιδιοκτήτης του σκάφους δεν αναφέρεται ενώ το σκάφος έχει ναυπηγηθεί από το ολλανδικό γραφείο Damen Yachting το 2018, και είναι εγγεγραμμένο στην υπεράκτια εταιρεία Southerner Ltd των Νήσων Κέιμαν.

Το «Proekt» επισημαίνει, επικαλούμενο στοιχεία από την εξειδικευμένη υπηρεσία VesselFinder, ότι τον Ιούλιο του 2020, στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κοροναϊού, η θαλαμηγός “Universe” έπλεε στα νερά της Μεσογείου με τον αναμεταδότη της απενεργοποιημένο. Στο σκάφος, σύμφωνα με δημοσιογράφους, επέβαιναν ο γιος του Μενβέντεφ, Ιλιά και ο γιος του ίγκορ Γιουσούφοφ, Μαξίμ.

Τον Μάρτιο του 2017 ο Αλεξέι Ναβάλνι και η ομάδα του σε έρευνα που δημοσίευσαν για τον Ντμίτρι Μενβέντεφ, αναφέρονταν τα πολυτελή ακίνητα του Ντμίτρι Μενβέντεφ. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς(FBK) ο Μεντβέντεφ είναι ιδιοκτήτης της θαλαμηγού Fotinia αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Novayagazeta. Europe, Proekt