Skip to main content

Ο Πούτιν σε «παράλληλη πραγματικότητα»- Θα φέρει αποτέλεσμα η επιστράτευση;

Μπορεί το Κίεβο να χαρακτηρίζει προβλέψιμη τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μεγάλη μερίδα των αναλυτών ωστόσο θεωρούσε ότι θα «έκαιγε» λίγο χρόνο ακόμα προτού προχωρήσει σε μια κίνηση που αναμφίβολα κλιμακώνει σημαντικά την σύρραξη στην Ουκρανία.

Η κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας έρχεται σε μία στιγμή που τα στρατεύματά της αντιμετωπίζουν χωρίς μεγάλη επιτυχία την ουκρανική αντεπίθεση που έχει φέρει πίσω στον έλεγχο του Κιέβου αρκετές περιοχές, γεγονός που με τη σειρά του δημιούργησε δυσαρέσκεια στη Μόσχα από στρατιωτικούς αναλυτές και τοπικούς αξιωματούχους.

Η ξαφνική επιτυχία της Ουκρανίας στην ανακατάληψη εδαφών γύρω από το Χάρκοβο έχει θορυβήσει τη Μόσχα και έχει επιταχύνει τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τεσσάρων περιοχών για να ενταχθούν στη Ρωσία.

Όπως και να’ χει, η Ρωσία αρχίζει από σήμερα να συγκεντρώνει τους 300.000 άνδρες που ανακοίνωσε ότι επιστρατεύει για να εξασφαλίσουν «τον έλεγχο της γραμμής επαφής των 1.000 χιλιομέτρων, καθώς και των απελευθερωμένων εδαφών». Η Ρωσία καλεί 300.000 άντομα στον πόλεμο, ωστόσο, έχει μια τεράστια δεξαμενή ανθρώπων που θα μπορούσε επίσης να επιστρατεύσει.  Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, επιστρατεύεται μόνο για το 1% των συνολικών πόρων της χώρας, καθώς η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει περίπου 2 εκατομμύρια εφεδρους (που έχουν κάνει τη στρατιωτική τους θητεία, η οποία είναι υποχρεωτική στη Ρωσία).

Οι 300.000 έφεδροι που καλούνται σε αυτή τη φάση είναι στρατιώτες με στρατιωτική εμπειρία – χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτό και σε ποιους αναφέρεται.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά, πέρα από τρομερή άνοδο στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων από Μόσχα προς Γερεβάν, Τίμπλισι και Κωνσταντινούπολη (σύμφωνα με το Nexta οι Ρώσοι έχουν σπεύσει στην αγορά εισιτηρίων); 

Κινητοποίηση σημαίνει ουσιαστικά συγκέντρωση και προετοιμασία στρατευμάτων για ενεργό δράση. Στο πλαίσιο της μερικής κινητοποίησης, παράλληλα, παρατείνονται επ’ αόριστον οι συμβάσεις των Ρώσων στρατιωτών που είναι ήδη στο πεδίο. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, είναι πολύ πιθανό- αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα- να μην μπορεί να φύγει από τη Ρωσία όποιος είναι:

α) έφεδρος, ή
β) έχει υπηρετήσει στο στρατό (πιθανώς με κάποιο περιορισμό ηλικίας), ή
γ) εγγεγραμμένος στους πρόχειρους πίνακες

Να σημειωθεί πάντως πως οι αναλυτές στη Ρωσία έχουν αρχίσει να αμφισβητούν σοβαρά τις υποσχέσεις του προέδρου και του υπουργού Άμυνας του ότι η επιστράτευση θα είναι περιορισμένη, επισημαίνοντας ότι το διάταγμα που υπογράφηκε είναι πολύ ασαφές και δεν αναφέρει ανώτατο όριο ή τυχόν εξαιρέσεις, όπως για τους φοιτητές και όσους υπηρέτησαν ως κληρωτοί που σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις δεν θα κληθούν. Έτσι εναπόκειται στους περιφερειακούς επικεφαλής να αποφασίσουν ποιον θα καλέσουν, και να τηρήσουν τις ποσοστώσεις. Κάτι που στην πράξη μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που θα επιστρατευτούν. 

Σύμφωνα πάντως με το Κρεμλίνο, η ρωσική κυβέρνηση θα ανακοινώσει πολύ σύντομα ποιες κατηγορίες πολιτών θα εξαιρεθούν. Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων για να αποτραπεί έξοδος πολιτών που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, μετά τις αναφορές για αύξηση των πωλήσεων εισιτηρίων απλής μετάβασης εκτός χώρας. Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα κλείσει τα σύνορά της για αυτούς που υπόκεινται σε επιστράτευση, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση (…) Υπάρχουν διατάξεις γι’αυτό στους ισχύοντες νόμους».

Θα κάνουν όμως τη διαφορά; 

Από καιρό οι αναλυτές που εξέταζαν την πιθανότητα κλιμάκωσης του πολέμου, εστίαζαν σε δύο σημεία, από τη μία ότι η Ρωσία χρειάζεται οπωσδήποτε ανθρώπινο δυναμικό και από την άλλη ότι ακόμη και εάν επιλέξει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη κινητοποίηση θα χρειαστεί καιρός μέχρι να δει αποτελέσματα. 

Στο δεύτερο σημείο στέκεται ανάλυση του Guardian υπογραμμίζοντας ότι η μερική κινητοποίηση όχι μόνο δεν θα λύσει την έλλειψη ρωσικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης, αλλά θα μπορούσε να είναι «βαθιά αντιδημοφιλής».  «Είναι περίεργο που μετά από έξι μήνες αυτής της σύγκρουσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να ζει σε μια παράλληλη πραγματικότητα όπου πραγματικά η Ρωσία δεν εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία απείλησε τη Ρωσία», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Άμεσο αποτέλεσμα δεν βλέπει ούτε το BBC, καθώς, όπως επισημαίνει, χρειάζονται μήνες για να κινητοποιηθούν, να εξοπλιστούν και να οργανωθούν νέες δυνάμεις μάχης, ακόμη κι αν όσοι κληθούν έχουν στρατιωτική εμπειρία: 

  1. Εφόσον η Ρωσία δεν αρχίσει να ρίχνει τις νέες δυνάμεις στη μάχη τμηματικά, τότε δεν θα εμπλακούν στις συγκρούσεις  μέχρι την επόμενη άνοιξη.
  2. Δεδομένων των καταστροφικών υλικών απωλειών της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να δυσκολευτεί να δώσει στις νέες μονάδες τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να πολεμήσουν αποτελεσματικά.
  3. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένο δυτικό εξοπλισμό, ο στρατός της Ουκρανίας έχει καταστρέψει τη ρωσική μηχανή κατοχής, ανατινάζοντας αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις διοίκησης και βάσεις πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο να οργανώσει και να εξοπλίσει τις δυνάμεις που έχουν ήδη στον αγώνα, πόσο μάλλον νέες. Και τι γίνεται με τα στρατεύματα που ήδη υπηρετούν στην Ουκρανία; Το ηθικό ήταν ήδη χαμηλό. Τώρα κάποιοι θα μάθουν ότι τα συμβόλαιά τους επεκτείνονται, την ώρα που διαφαίνεται η προοπτική ενός μεγάλου και δύσκολου χειμώνα», καταλήγει. 

naftemporiki.gr