Skip to main content

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Λιζ Τρας

Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για την κυβέρνηση της Λιζ Τρας στη Βρετανία, η οποία βρισκόταν σε αδράνεια λόγω του πένθους για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η νέα πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση λόγω μιας βαθύτερης οικονομικής κρίσης.

Η Τρας ξεκινά την εβδομάδα πετώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη – η πρώτη της επίσημη υποχρέωση στην παγκόσμια σκηνή ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακολουθεί η Βουλή των Κοινοτήτων, με την παρουσίαση του μίν προϋπολογισμού από τον νέο υπουργό Οικονομιών Κουάσι Κουαρτένγκ.

Πρόκειται για ένα δύσκολο ξεκίνημα για την Τρας, η οποία διορίστηκε επίσημα στη θέση της από τη Βασίλισσα μόλις δύο ημέρες πριν πεθάνει στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο θάνατός της Ελισάβετ ανακοινώθηκε ώρες αφότου η Τρας αποκάλυψε ένα σαρωτικό πακέτο στήριξης για τους Βρετανούς που αντιμετωπίζουν αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά μεγάλο μέρος του παρέμεινε αδημοσίευτο κατά την περίοδο του εθνικού πένθους.

Η θατσερική βάση

Η Τρας, κάνοντας έκκληση στη θατσερική βάση του κόμματος, υποσχέθηκε χαμηλότερους φόρους, επέκρινε την «ορθοδοξία του Υπουργείου Οικονομικών» που είπε ότι κρατούσε πίσω τη χώρα και χτύπησε την ιδέα των «επιδομάτων» για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται λόγω της κρίσης.

Ωστόσο, την πρώτη της εβδομάδα στη δουλειά, αποκάλυψε μια τεράστια παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας που θα κοστίσει δισεκατομμύρια στους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τη σκέψη της, η Τρας θέλει να διασφαλίσει ότι οι Τόρις δεν θα έχουν καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνησή της θα είναι πιο παραδοσιακά συντηρητική από εκείνη του Τζόνσον, η οποία επικρίθηκε από πολλούς στο κόμμα για αδυναμία κρατικής παρέμβασης καθώς προέκυπταν προβλήματα. .

Ευχαριστημένοι Τόρις

Το Συνέδριο των Συντηρητικών είναι τον Οκτώβριο, με την Τρας να έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα ένα κύμα απεργιών των μηχανοδηγών και άλλων συνδικάτων.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει σχέδια να στηρίξει τις επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς ενέργειας και την Πέμπτη θα εξηγήσει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα σχέδια για άρση του ανώτατου ορίου στα μπόνους των τραπεζιτών, και για τον τερματισμό της απαγόρευσης του εγχώριου fracking, είναι και τα δύο πιθανό να ευχαριστήσουν τους Τόρις.

Ομοίως, η κατάργηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με τη διακοπή των εκπτώσεων στο πρόχειρο (junk) φαγητό, που σχεδίαζε η διοίκηση Τζόνσον, θα βοηθήσει στην εκπλήρωση της δέσμευσής της να μειώσει τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εσωτερικές μάχες που πρέπει να προετοιμαστεί για αυτήν την εβδομάδα. Στη διεθνή σκηνή, έχει κερδίσει επαίνους ως υπουργός Εξωτερικών για τη σκληρή στάση του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στη Ρωσία και την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Αλλά η αποφασιστικότητά της να ξαναγράψει τη συμφωνία διαζυγίου για το Brexit κινδυνεύει να επιδεινώσει τις εντάσεις με την ΕΕ και θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τη λεγόμενη «ειδική σχέση» της χώρας με τις ΗΠΑ.

naftemporiki.gr