Skip to main content

Βίκτορ Ορμπαν: Μια ρωγμή στην ενότητα της ΕΕ- Γιατί «παγώνουν» κονδύλια για την Ουγγαρία

Οι Βρυξέλλες πρότειναν την Κυριακή το «πάγωμα» της εκταμίευσης περίπου 7,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών για διαφθορά στη χώρα. Η Κομισιόν, ωστόσο, άφησε ανοιχτή την πόρτα για έναν συμβιβασμό βάσει του οποίου η Ουγγαρία θα μπορούσε να λάβει τα μετρητά, εάν αμβλύνει τις ανησυχίες της ΕΕ. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν πρότεινε το «πάγωμα» του 70% των κονδυλίων για την Ουγγαρία από τρία προγράμματα που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ να καλύψουν τη διαφορά με τις πλουσιότερες. Στην τελική πρόταση που γνωστοποιήθηκε την Κυριακή, αυτό το ποσοστό μειώθηκε ελαφρώς στο 65%.

Η Κομισιόν πρότεινε περικοπές μόνο στο ταμείο συνοχής, παρά το γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος των ενισχύσεων της ΕΕ προς την Ουγγαρία έχει τη μορφή γεωργικών επιδοτήσεων.  Αν και δεν «χτυπάει» επομένως τις αγροτικές επιδοτήσεις, η κίνηση της ΕΕ σηματοδοτεί ότιέχει εξαντληθεί η υπομονή της με την Ουγγαρία, σχολιάζει το Bloomberg, σημειώνοντας επίσης την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Όρμπαν να συνεργαστεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ παράλληλα αποφεύγει τις δημοκρατικές αξίες του μπλοκ. 

Κατά σύμπτωση η  στάσης της ΕΕ απέναντι στην Ουγγαρία έρχεται εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ώρα που ο πόλεμος έριξε τα φώτα στη φιλική σχέση του Όρμπαν με τη Μόσχα αναγκάζοντας την ΕΕ να αντιμετωπίσει την Ουγγαρία με πιο επιθετικό τρόπο.

Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση με τις ελλείψεις ενέργειας να αυξάνουν τις πιέσεις στην εύθραυστη ενότητα που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τα 27 μέλη της ΕΕ από την εισβολή του Φεβρουαρίου. Όμως, ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν εμπλακεί σε έναν απεγνωσμένο αγώνα για να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα, ο Όρμπαν έχει εμβαθύνει τους δεσμούς της χώρας του με το Κρεμλίνο, εκμεταλλευόμενος τις εξαιρέσεις που ζήτησε από τις κυρώσεις της ΕΕ για να εξασφαλίσει αυξημένες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ως εκ τούτου η δημοτικότητα του Όρμπαν υποστηρίζεται από τις τιμές των καυσίμων. 

«Η στάση της Ουγγαρίας υπέρ του Πούτιν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε προφανές στην πολιτική τάξη της ΕΕ ότι ο Όρμπαν δεν αποτελεί απλώς απειλή για την ουγγρική δημοκρατία αλλά και για την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί σε αυτόν τον πόλεμο», προειδοποίησε ο Jacek Kucharczyk, πρόεδρος του Institute of Public Affairs.

naftemporiki.gr