Skip to main content

Βρετανία: Τα πάντα κλειστά τη Δευτέρα για την κηδεία της Ελισάβετ

Το λιανεμπόριο στη Βρετανία δεν είναι υποχρεωμένο να αναστείλει τις δραστηριότητές του τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, αλλά πολλοί έχουν ανακοινώσει ότι θα το κάνουν ως ένδειξη σεβασμού για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Η κηδεία θα γίνει στο Λονδίνο στο Αββαείο του Γουέστμινστερ και η ημερομηνία έχει κηρυχτεί αργία, δίνοντας σε πολλούς εργαζόμενους την ευκαιρία να τιμήσουν την περίσταση και να αποτίσουν τα σέβη τους.

Τα σχολεία στην Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία θα παραμείνουν κλειστά.

Ορισμένες μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις έχουν ήδη αναβληθεί και έχει υπάρξει σωρεία ανακοινώσεων από επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις ρυθμίσεις για την ίδια την ημέρα, μετά από μια εθνική περίοδο πένθους που λήγει επίσημα την επομένη της κηδείας της Βασίλισσας.

Η απόφαση σχετικά με το εάν θα διακοπούν και οι συναλλαγές την ημέρα είναι «στη διακριτική ευχέρεια των μεμονωμένων επιχειρήσεων», σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία των κορυφαίων εμπόρων λιανικής έχει ανακοινώσει το κλείσιμο ή τη μείωση των συναλλαγών την ημέρα.

Οι κορυφαίες αλυσίδες καταστημάτων θα κλείσουν και θα σταματήσουν τις διαδικτυακές παραδόσεις, σε μια προσπάθεια να δώσουν στους συναδέλφους την ευκαιρία να τιμήσουν την περίσταση. Η Tesco, η ASDA, η Aldi, η Lidl, η Sainsburys και η Morrisons ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τα καταστήματα, με ορισμένες μάρκες να ανακοινώνουν ότι μικρότερα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για περιορισμένες ώρες.

«Όλα τα σούπερ μάρκετ μας θα κλείσουν τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου ως ένδειξη σεβασμού και έτσι οι συνάδελφοι μπορούν να αποτίουν φόρο τιμής στην Αυτή Μεγαλειότητα», επιβεβαίωσε μια εκπρόσωπος του σούπερ μάρκετ Morrisons. 

Η εταιρεία λιανικής πώλησης ταχείας μόδας Primark επιβεβαίωσε ότι το δίκτυο καταστημάτων θα κλείσει για την ημέρα, όπως και τα πολυτελή πολυκαταστήματα Harrods και Selfridges.

Πέρα από τον τομέα του λιανικού εμπορίου, πολλές άλλες βιομηχανίες έχουν ανακοινώσει κλείσιμο, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας φαστ φουντ McDonalds των οποίων τα καταστήματα θα κλείσουν όλα τη Δευτέρα. Η εταιρεία ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα κλείσει όλα τα υποκαταστήματά της στο Ηνωμένο Βασίλειο «για να επιτρέψει σε όλους στα McDonald’s να αποτίσουν τα σέβη τους στην Αυτή Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β’».

Οι αλυσίδες κινηματογράφου Cineworld και Showcase θα κλείσουν για την ημέρα, ενώ και κάποιες παμπ θα παραμείνουν κλειστές. «Αναμένουμε ότι οι παμπ του Fullers θα ανοίξουν την ημέρα της κηδείας για να παρέχουν ένα μέρος για να συγκεντρωθούν οι άνθρωποι και να αποτίσουν τα σέβη τους», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της συγκεκριμένης αλυσίδας.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο προτού η σορός της  μεταφερθεί για την ταφή της στο κάστρο Ουίνδσορ

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις εδώ