Skip to main content

Ουκρανία: Το Κρίβι Ριχ απειλείται από πλημμύρες έπειτα από ρωσικό πλήγμα- Γιατί έγινε στόχος η πόλη

Η πόλη Κρίβι Ριχ, στην κεντρική Ουκρανία, προσπαθεί να περιορίσει τις ζημιές σε υποδομές υδροδότησης έπειτα από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στην κεντρική Ουκρανία, με εκτιμώμενο πληθυσμό 650.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο. Είναι επίσης η ιδιαίτερη πατρίδα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένκσι.

Η πόλη έγινε στόχος οκτώ πυραύλων κρουζ την Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν φράγμα προκαλώντας υπερχείλιση. Έκθεση από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πλάνα που είναι διαθέσιμα, οι συνέπειες της επίθεσης δείχνουν μια άνοδο 2,5 μέτρων στη στάθμη του ποταμού Inhulets. 

«Το αντλιοστάσιο νερού καταστράφηκε. Το ποτάμι διέρρηξε το φράγμα και ξεχείλισε από τις όχθες του. Τα κτίρια κατοικιών βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά από το ποτάμι», ανέφερε στο Twitter η Ουκρανή βουλευτής Inna Sovsun.

Αναφερόμενος στην επίθεση, κατά το νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ζελένκσι είπε ότι το σύστημα ύδρευσης δεν έχει στρατιωτική αξία και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εξαρτώνται καθημερινά από αυτό.Πάντως οι αναλυτές του ISW ανέφεραν ότι οι επιθέσεις ενδέχεται να είχαν σκοπό να καταστρέψουν περαιτέρω τις ουκρανικές γέφυρες, ως μέρος των προσπαθειών να διαταραχθεί η αντεπίθεση της Χερσώνας. 

«Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα στόχευσαν την ουκρανική υδροτεχνική υποδομή στη δυτική περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ στις 14 Σεπτεμβρίου για να παρέμβουν στις ουκρανικές επιχειρήσεις πέρα ​​από τον ποταμό Inhulets. Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οκτώ ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν απροσδιόριστους στόχους στο Κρίβι Ριχ, στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ , και προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες σε περιοχές του Κρίβι Ριχ. Οι ρωσικές πηγές προσδιόρισαν τη θέση-στόχο ως το φράγμα Karachun, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Inhulets στις δυτικές παρυφές του Κρίβι Ριχ. Πλάνα από τα επακόλουθα του χτυπήματος δείχνουν μια αύξηση 2,5 μέτρων στη στάθμη του νερού του ποταμού Inhulets, ο οποίος εκτείνεται νότια του Κρίβι Ριχ και αποτελεί σημαντικό γεωγραφικό χαρακτηριστικό για τη συνεχιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση κατά μήκος των συνόρων Χερσώνας-Μικολάιβ. Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα στόχευσαν το φράγμα Karachun για να καταστρέψουν τις ουκρανικές γέφυρες στο ρεύμα, ειδικά υπό το φως των πρόσφατων αναφορών ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να επεκτείνουν το προγεφύρωμά τους πάνω από τον ποταμό Inhulets κοντά στο Νταβίντιβ Μπριντ  ως μέρος της συνεχιζόμενης αντεπίθεσης στη Χερσώνα», αναφέρει αναλυτικά η έκθεση του Ινστιτούτου. 

naftemporiki.gr