Skip to main content

«O “μπλε και κίτρινος” λόγος της ντερ Λάιεν» στην Ευρωβουλή

 Η Ολένκα Ζελένσκα, η Πρώτη Κυρία του Κιέβου κάθισε στην πρώτη σειρά. Στο βήμα ανέβηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ήταν επιδεικτικά ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας: ένα κίτρινο σακάκι και μια μπλε μπλούζα. «Μπλε και κίτρινος ήταν και ο λόγος της» αναφέρει δεικτικα η γερμανικη Taz σε σε ένα ιδιαίτερα καυστικό άρθρο της.

 «Ποτέ άλλοτε αυτό το Κοινοβούλιο δεν έχει συζητήσει την κατάσταση της Ένωσής μας με τον πόλεμο να μαίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος». είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.”Slava Ukraini”  (Δόξα στην Ουκρανία).

 Η κ. Φον ντερ Λάιεν  θα μιλούσε στο Ευρωκοινοβούλιο, για την «κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Υποτίθεται ότι η ομιλία της θα αφορούσε την ενεργειακή κρίση και τους φόβους για τον επερχόμενο ενεργειακό χειμώνα, γράφει η Taz.

 Αλλά, όλα περιστράφηκαν γύρω από την Ουκρανία 

Όσοι περίμεναν μεγάλα νέα απογοητεύτηκαν.Οι Ουκρανοί σύντομα θα ενταχθούν στην ευρωπαϊκή ζώνη δωρεάν περιαγωγής και θα  έχουν καλύτερη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά. Αυτό.

«Είναι η ώρα να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και όχι κατευνασμό», είπε η Γερμανίδα  πρώην υπουργός Άμυνας. Η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη μέρα και θα συνεχίσει να το κάνει. Ο Πούτιν θα αποτύχει, η Ουκρανία και η Ευρώπη θα επικρατήσουν».

Το χειροκρότημα ήταν χλιαρό και παρέμεινε χλιαρό  όταν η Πρόεδρος της Κομισιόν στράφηκε επιτέλους στα ζητήματα που καίνε  τους πολίτες της ΕΕ.:« Θα περάσουμε με ασφάλεια το φθινόπωρο και τον χειμώνα , πώς θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου;Τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες ειδικά για εμάς;»

Η Φον ντερ Λάιεν απέφυγε αυτές τις άβολες ερωτήσεις. 
 

«Ελλείψεις»

Επιτέθηκε πρώτα στο αφεντικό του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν.«Διεξάγει έναν ενεργειακό πόλεμο ενάντια στην Ευρώπη και χειραγωγεί την αγορά» 

Αυτός είναι ο μόνος λόγος που υπάρχουν προβλήματα. 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις δικές της ελλείψεις.

Η ΕΕ συζητά τις εκρήξεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και ένα χρόνο.  Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι η Επιτροπή της ΕΕ αντέδρασε πολύ αργά.

«Μας πήρε ο ύπνος το καλοκαίρι», δήλωσε με αυστηρότητα, ακόμη και ο επικεφαλής της συντηρητικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Και τώρα ξαφνικά όλα πρέπει να συμβούν πολύ γρήγορα. Η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα αποφέρει «περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ» για τα κράτη μέλη, είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Τα χρήματα θα «ωφελήσουν αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο».

Ωστόσο, το πώς θα γίνει αυτό παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα

Οι υπουργοί Ενέργειας πρέπει να αποφασίσουν επ’ αυτού σε μια έκτακτη συνεδρίαση  στα τέλη Σεπτεμβρίου.  Η Φον Ντερ Λάιεν εγκατέλειψε την πιο ριζοσπαστική πρότασή της  για πλαφόν στην τιμήτπυ ρωσικού φυσικού αερίου καθώς δεν βρέθηκε πλειοψηφία εντός της ΕΕ να την στηρίξει .

Αοριστίες που δεν βλάπτουν

 Τώρα φέρνει προτάσεις που ευχαριστούν όλους ή έστω δεν βλάπτουν κανέναν.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων πάντως είναι δύσπιστα.

«Είναι η ώρα τα λόγια να γίνουν πράξη υπέρ των εργαζομένων», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι. 

 Η Πρόεδρος της Κομισιόν όμως δεν ανέφερε ούτε μία φορά το θέμα των μισθών.  Εταιρείες απειλούνται με εξαφάνιση. Αλλά και πάλι η ντερ Λάιεν προσπερνάει το θέμα. 

«Οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι», παραδέχτηκε. Ούτε λόγος για άμεση ενίσχυση.

Αντίθετα, υποσχέθηκε να μειώσει τη γραφειοκρατία – ένα συνεχές ζήτημα με το οποίο ο Έντμουντ Στόιμπερ (CSU) έχει ήδη ασχοληθεί στις Βρυξέλλες. Ανακοινωσε επίσης ένα “έτος κατάρτισης και περαιτέρω εκπαίδευσης” – ακόμη και στα γερμανικά, ώστε οι εργοδότες στο Βερολίνο ή το Μόναχο να το κατανοήσουν καλύτερα.

Ακολούθησε μια …ποικιλία αναφορών

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ («ένας θρύλος»), θρήνησε για το τέλος της παλιάς παγκόσμιας τάξης και ανακοίνωσε μια νέα εξωτερική πολιτική βασισμένη στις δυτικές αξίες. 

Στο μέλλον, θα συνεργαζόμαστε περισσότερο με ομοϊδεάτες εταίρους και θα ανεξαρτητοποιηθούμε από την Κίνα.

Υποσχέθηκε επίσης να δεχτεί τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και τη Μολδαβία και την Ουκρανία στην ΕΕ: «Χωρίς εσάς, η Ένωσή μας δεν είναι πλήρης.»

Με αυτό έκλεισε τον κύκλο της ομιλία της για να ταξιδέψει αργότερα στο Κίεβο  και να συζητήσει τη μελλοντική, ακόμη στενότερη συνεργασία με τον  Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ωστόσο, από εκεί δεν θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα της ΕΕ.

 

Τα προβλήματα ακόμη κάτω από το χαλί

  «Η Φον ντερ Λάιεν υποτιμά τα κοινωνικά προβλήματα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του SPD Γενς Γκάιερ μετά την ομιλία στο Στρασβούργο. «Μας λείπει η δράση για την επιβολή του κράτους δικαίου», είπε η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους.

Ιδίως η Ουγγαρία και η Πολωνία αγνοούν επανειλημμένα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αλλά η η ντερ Λάιεν δεν ανέφερε καθόλου αυτές τις χώρες. Προφανώς της ήταν πιο εύκολο να μιλήσει για την Ουκρανία παρά για τα προβλήματα στο κατώφλι της.

naftemporiki.gr