Skip to main content

Ουκρανία: Τι εκνεύρισε τον Τσετσένο ηγέτη- Θα πάει Μόσχα;

Ο ηγέτης της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, φαίνεται ότι έχει δυσαρεστηθεί με τις ρωσικές επιδόσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες.

Ο Καντίροφ, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, επέκρινε την απόδοση του ρωσικού στρατού. Προηγήθηκε η απώλεια του Ιζιούμ, ενός κρίσιμου κόμβου εφοδιασμού στην ανατολική επαρχία Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Σε ένα φωνητικό μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή Telegram το Σάββατο, παραδέχτηκε ότι η εκστρατεία δεν πήγαινε σύμφωνα με τον προγραμματισμό. «Εάν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, θα αναγκασθώ να πάω στην ηγεσία της χώρας για να τους εξηγήσω την κατάσταση στο έδαφος», είπε ο Καντίροφ αφήνοντας να πλανάται ότι ενδέχεται ο Ρώσος ηγέτης να μην γνωρίζει την πραγματική κατάσταση στο πεδίο.

«Δεν αποφασίζω για την στρατηγική όπως αυτοί στο υπουργείο Άμυνας. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι έγιναν λάθη. Νομίζω ότι θα βγάλουν μερικά συμπεράσματα», ανέφερε σύμφωνα με τη Novaya Gazeta Europe. Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, όλοι οι οικισμοί θα επιστρέψουν στον ρωσικό έλεγχο. «Έχουμε τους άντρες μας εκεί έξω, μαχητές προετοιμασμένοι ειδικά για τέτοιες καταστάσεις. 10.000 ακόμη μαχητές είναι έτοιμοι να ενωθούν μαζί τους. Θα φτάσουμε στην Οδησσό στο εγγύς μέλλον».

Να σημειωθεί ότι πολλές μονάδες από την Τσετσενία έχουν συμμετάσχει στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και ενώ ο Καντίροφ είναι φαινομενικά απόλυτα πιστός στη Μόσχα, είναι μια από τις λίγες πολιτικές προσωπικότητες των οποίων τα μηνύματα δεν ελέγχει πλήρως το Κρεμλίνο.

Η κριτική του ήρθε αφότου ο ρωσικός στρατός φαίνεται να έχει παγιδευτεί από την αντεπίθεση της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά, με την ανακατάληψη του Ιζιούμ να καταδικάζει τον σχεδιασμό των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, η ανακατάληψη της πόλης βάζει τέλος στην προοπτική της Ρωσίας να επιτύχει τους δηλωμένους της στόχους στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Μετά την υποχώρηση από το Κίεβο στις αρχές Απριλίου, οι δηλωμένοι ρωσικοί στόχοι ήταν να καταλάβουν ολόκληρη την επικράτεια των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, στο Ντονμπάς.

Παράλληλα, Ρώσοι εθνικιστές κάλεσαν οργισμένα τον Πούτιν, την Κυριακή, να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές για να εξασφαλίσει την τελική νίκη στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα τώρα στο πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν στην υποχώρηση. Σε πρόσφατη εμφάνισή του είπε ότι η Ρωσία δεν έχει «χάσει τίποτα» κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά οι μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις δηλώσεις του.

naftemporiki.gr