Skip to main content

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσει ο Nord Stream; Μέχρι και τα παιδιά γνωρίζουν την απάντηση, λέει η Ζαχάροβα

Τα προβλήματα με τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης οφείλονται στις ΗΠΑ, όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επηρέασαν τους Ευρωπαίους ηγέτες για να κάνουν το «αυτοκτονικό» βήμα της διακοπής της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας με τη Μόσχα.

Ερωτηθείσα τι έπρεπε να συμβεί για να ξεκινήσει ξανά η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, η Ζαχάροβα δήλωσε στο Reuters: «Ακούστε, μου κάνετε ερωτήσεις στις οποίες ακόμη και τα παιδιά ξέρουν την απάντηση: αυτοί που το ξεκίνησαν πρέπει να το τελειώσουν». 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επανέλθει πλήρως έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.  Ωστόσο, την Τρίτη, με νέα της ανακοίνωση η Gazprom δημιούργησε σύγχυση σχετικά με τους λόγους για το κλείσιμο του Nord Stream καθώς επανήλθε στο θέμα του εξοπλισμού και των εργασιών συντήρησης, με τον αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, Βιτάλι Μαρκέλοφ, να δηλώνει ότι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά δεν θα καταστεί εφικτή προτού η Siemens Energy επισκευάσει ελαττωματικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, οι ΗΠΑ προσπαθούσαν εδώ και καιρό να σπάσουν τους ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων όπως η Γερμανία. Οι πολιτικές δυνάμεις που παίζουν το ρόλο των «προβοκατόρων» ήρθαν στην εξουσία στις χώρες της ΕΕ, πρόσθεσε.

Η «κυριαρχία της Ουάσιγκτον επικράτησε», είπε η Ζαχάροβα, για να καταλήξει: «Είναι απόλυτη αυτοκτονία, αλλά φαίνεται ότι θα πρέπει να το ζήσουν».

naftemporiki.gr