Skip to main content

Λιζ Τρας: Το βρετανικό τυρί και οι διαδηλώσεις κατά της Θάτσερ

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας δεν μπορεί να καυχιέται ότι είναι και γέννημα-θρέμμα του Συντηρητικού Κόμματος.

Η Τρας, τώρα 47 ετών, αν και θεωρεί ενίοτε εαυτόν ως διάδοχο της Σιδηράς Κυρίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, γεννήθηκε σε αυτό που η ίδια περιέγραψε ως «αριστερή οικογένεια», ο πατέρας της καθηγητής μαθηματικών και η μητέρα της νοσοκόμα.

Θυμάται ότι η μητέρα της την έπαιρνε σε πορείες υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού, τις οποίες διοργανώνει η Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (CND), στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπου τραγουδούσαν τραγούδια κατά της Μάργκαρετ Θάτσερ. Σε μια άλλη ριζική απομάκρυνση από την τρέχουσα πολιτική της καριέρα, η κ. Τρας ήταν ενεργό μέλος του κεντροαριστερού κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών ως νεαρή ενήλικη, υποστήριξε κάποτε την κατάργηση της μοναρχίας ενώ μιλούσε σε ένα συνέδριο του κόμματος.

Ωστόσο, όσο σπούδαζε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά (ένα κοινό μάθημα για τους Βρετανούς πολιτικούς στο πανεπιστήμιο) στην Οξφόρδη ενσωματώθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα.

Η Τρας παντρεύτηκε τον λογιστή Χιου Ο’ Λίρι το 2000 και την επόμενη δεκαετία, ρίχτηκε στην πολιτική, προσπαθώντας (και αποτυγχάνοντας δύο φορές) να εκλεγεί ως μέλος του Κοινοβουλίου με τους Τόρις.

Το 2010, ωστόσο, κατάφερε τελικά να γίνει βουλευτής του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ, το οποίο παραμένει η εκλογική της περιφέρεια τώρα – αν και αντιμετώπισε ένα άλλο εμπόδιο για να φτάσει σε αυτή τη θέση όταν τοπικοί ακτιβιστές του κόμματος προσπάθησαν να την βγάλουν από υποψήφια καθώς δεν είχε δηλώσει τη σχέση της το 2006 με τον βουλευτή Μαρκ Φιλντ. Ο γάμος της επέζησε των αποκαλύψεων και η ίδια και ο σύζυγός της έχουν δύο κόρες.

Στην κυβέρνηση του τότε Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον πριν από μια δεκαετία, η Τρας ανέβηκε πραγματικά στην πολιτική σκηνή, υπηρετώντας ως υφυπουργός Εξωτερικών για την παιδική μέριμνα και την εκπαίδευση το 2012 και στη συνέχεια υπουργός Περιβάλλοντος δύο χρόνια αργότερα.

Σε αυτόν τον ρόλο, η Τρας αποδοκιμάστηκε ευρέως για μια ομιλία που έδωσε στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος το 2015, στην οποία έκανε μια υπερβολική έκκληση για το βρετανικό τυρί, λέγοντας στη διάσκεψη: «Εισάγουμε τα δύο τρίτα του τυριού μας. Είναι ντροπή».

naftemporiki.gr