Skip to main content

Tagesschau: «Η Μόρια της Ολλανδίας»

Ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο ασύλου Τερ Απελ στην Ολλανδία, δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Tagesschau, παραλληλίζοντας την κατάσταση με τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο.

«Η Μόρια της Ολλανδίας», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ, που αναφέρει ότι «τέτοιες εικόνες είναι γνωστές μόνο από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας: εκατοντάδες μετανάστες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Η υγιεινή είναι κακή, τα σκουπίδια είναι παντού. Όλα αυτά στο κέντρο της Ολλανδίας».

Όπου συμβαίνουν ανθρωπιστικές καταστροφές, σπεύδουμε να βοηθήσουμε- στη Λιβύη, το Μπαγκλαντές, την Αϊτή και το Κονγκό, λέει η Τζούντιθ Σαργκεντίνι, επικεφαλής του ολλανδικού τμήματος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Η ανθρωπιστική οργάνωση  -για πρώτη φορά στην ιστορία της- χρειάζεται και στην Ολλανδία- και μάλιστα «επειγόντως», τονίζει η Σαργκεντίνι. «Το συγκρίνω με αυτό που βλέπουμε στα ελληνικά νησιά. Είναι επίσης στην  ΕΕ, επίσης κρίμα, αλλά αυτή τη φορά στην Ολλανδία».

Περίπου 700 άτομα πέρασαν τις τελευταίες τρεις νύχτες μπροστά στους φράχτες του κέντρου ασύλου, στην πρώην στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην επαρχία του Χρόνινγκεν. Ορισμένοι αιτούντες άσυλο περίμεναν εδώ και τέσσερις εβδομάδες για να μπορέσουν να εγγραφούν. «Κοιμόντουσαν σε χαλάκια, σεντόνια ή απλά στο πάτωμα. Υπάρχουν επίσης οκτώ χημικές τουαλέτες και τρεχούμενο νερό», αλλά σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού, Νικόλ φαν Μπάτενμπουργκ, «είναι τρομερά βρώμικα. Υπάρχουν σκουπίδια παντού στο πάτωμα».

Ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει ξεκινήσει τις εργασίες στο κέντρο ασύλου. Ορισμένοι πρόσφυγες χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, λέει η Σαργκεντίνι. «Αν 700 άνθρωποι κοιμούνται εδώ και ξαπλώνουν στα σκουπίδια, τότε αυτό που κάνουμε δεν είναι ποτέ αρκετό».

naftemporiki.gr