Skip to main content

Ρώσος τουρίστας «πρόδωσε» τη θέση των ρωσικών S-400 στην Κριμαία – Το «ευχαριστώ» του Κιέβου

Μόλις πριν από μια εβδομάδα η Ουκρανία τους έλεγε να πάνε σπίτι τους. Ωστόσο, τώρα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, «ευχαριστεί» έναν Ρώσο τουρίστα στην Κριμαία, καθώς «βοήθησε» να αποκαλυφθεί η ζωτικής σημασίας θέση, της ρωσικής αεράμυνας.

«Ίσως είμαστε πολύ σκληροί με τους Ρώσους τουρίστες – αυτός ο άνθρωπος ήταν πραγματικά χρήσιμος!», έγραψε το Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter. Το μήνυμα συνοδευόταν από την εικόνα ενός μεγάλου σε ηλικία άνδρα με αθλητικό στενό μαγιό, να ποζάρει σε μια παραλία, με φόντο ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Η ανάρτηση ανέβηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte – το αντίστοιχο του Facebook στη Ρωσία – το Σαββατοκύριακο, συνοδευόμενη από δεδομένα γεωγραφικής θέσης. Τούτο επέτρεψε στους ειδικούς του διαδικτύου, να εντοπίσουν την θέση σε μια αλυκή κοντά στην πόλη Γεβπατορίγια.

Σύμφωνα με την Daily Mail, για την τοποθεσία, υπήρξαν και άλλες αναφορές δραστηριότητας αντιαεροπορικών συστημάτων το Σαββατοκύριακο, ενώ θυμίζει την τοποθεσία που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ιούλιο, η οποία έδειχνε την ίδια στρατιωτική μονάδα να δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας φαίνεται ότι κατέγραψε την τοποθεσία, απευθυνόμενο σαρκαστικά προς τον Ρώσο τουρίστα: «Ευχαριστούμε! Συνέχισε την καλή δουλειά!».

Η τύχη της ρωσικής αντιαεροπορικής μονάδας είναι προς το παρόν άγνωστη, ωστόσο εμφανίστηκε μετά από μια σειρά εκρήξεων στην Κριμαία με στόχο ρωσικές αεροπορικές βάσεις και θέσεις πυρομαχικών.

Ειδικότερα, ο ανώτατος αξιωματούχος της ελεγχόμενης από τη Ρωσία πόλης της Σεβαστούπολης στην Κριμαία δήλωσε ότι ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκε σε κοντινή απόσταση, αφού ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη. Σε δήλωση του που αναρτήθηκε στο Telegram, ο διορισθείς από την Ρωσία κυβερνήτης Μιχαήλ Ραζνοζάγιεφ ανέφερε ότι ένα αντικείμενο κατερρίφθη.

Σημειώνεται ότι στην χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, έχει σημειωθεί μια σειρά εκρήξεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η Μόσχα την περασμένη εβδομάδα απέδωσε την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο βόρειο τμήμα της περιοχής σε Ουκρανούς σαμποτέρ.

Η Ουκρανία άφησε να εννοηθεί ότι εμπλέκεται στα περιστατικά, αλλά δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη.

Μαρία Βε