Skip to main content

Πελόζι: Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δεσμεύτηκε ότι η Κίνα δεν θα καταφέρει να απομονώσει την Ταϊβάν. Η Πελόζι, η οποία αυτή τη στιγμή επισκέπτεται αξιωματούχους στο Τόκιο, είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν. 

Η Πελόζι και άλλα πέντε μέλη του Κογκρέσου έφτασαν στο Τόκιο αργά την Πέμπτη, αφού επισκέφθηκαν τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ολοκληρώνει την περιοδεία της στην Ασία την Παρασκευή, την ώρα που είναι ακόμα σε εξέλιξη τα κινεζικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν εντείνοντας τους φόβους για σύγκρουση στην περιοχή.

Παρά την επιμονή του Πεκίνου ότι τα ζητήματα με την Ταϊβάν είναι θέματα «εσωτερικών υποθέσεων», η επίσκεψη της Πελόζι υπογράμμισε την ευρεία ανησυχία των συμμάχων των ΗΠΑ για τη σύγκρουση στα στενά της Ταϊβάν λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας και του ρόλου του περάσματος ως ζωτικής σημασίας εμπορικής οδού. Οι ανησυχίες της Ιαπωνίας για πιθανή στρατιωτική δράση από την Κίνα κατά της Ταϊβάν – η οποία απέχει λιγότερο από 100 μίλια από το δυτικότερο σημείο της Ιαπωνίας – έχουν διαμορφώσει τις αμυντικές δαπάνες και τους διπλωματικούς υπολογισμούς του Τόκιο.

«Είπαμε από την αρχή ότι η παρουσία μας εδώ δεν αφορά την αλλαγή του status quo στην Ασία ή την αλλαγή του status quo στην Ταϊβάν», είπε προσθέτοντας ότι στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ειρήνη στα στενά της Ταϊβάν και ότι θα επικρατήσει το status quo. Η Πελόζι ανέφερε επίσης ότι οι Κινέζοι πιθανώς χρησιμοποίησσαν την επίσκεψή της ως δικαιολογία.

«Δεν θα τους επιτρέψουμε να απομονώσουν την Ταϊβάν. Δεν θα φτιάχνουν =το πρόγραμμα του ταξιδιού μας… Η φιλία μας με την Ταϊβάν είναι πολύ δυνατή», συνέχισε, κάνοντας επίσης αναφορά στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. «Αν δεν μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα λόγω εμπορικών συμφερόντων, χάνουμε κάθε ηθική εξουσία να μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η Κίνα «έχει κάποιες αντιφάσεις» και ότι ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος «τρομερά πράγματα συμβαίνουν που θεωρούνται κατάφωρη γενοκτονία».

Η σύντομη επίσκεψη της Πελόζι αυτή την εβδομάδα στο αυτοδιοικούμενο νησί έφερε στο προσκήνιο τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και τον αντίκτυπο της επιδείνωσης των σχέσεων στους συμμάχους των ΗΠΑ που εξαρτώνται οικονομικά από την Κίνα.

naftemporiki.gr