Skip to main content

«Ρίξτε το αεροπλάνο της Πελόζι»: Πώς αντέδρασαν οι Κινέζοι στην επίσκεψη στην Ταϊβάν

Το Σαββατοκύριακο ο Κινέζος δημοσιογράφος και πρώην αρχισυντάκτης των κρατικών Global Times, Hu Xijin, υποστήριξε σε ανάρτησή του στα social media ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) είχε το δικαίωμα να καταρρίψει το αεροπλάνο της Νάνσι Πελόζι εάν πλησίαζε την Ταϊβάν με συνοδεία αμερικανικών μαχητών.

Η δήλωση είναι ενδεικτική ενός κλίματος υπερβολικού πατριωτισμού που παρατηρήθηκε στην κινεζική ρητορική πριν την προσγείωση του αεροπλάνου της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ στην Ταϊπέι. Αρκετοί μάλιστα αναρωτήθηκαν γιατί η κινεζική αεροπορία δεν ανάγκασε το αεροπλάνο της Πελόζι να απομακρυνθεί από το αυτοδιοικούμενο νησί.

Την Τρίτη, οπότε και τελικά η Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν, στην Κίνα ξεκίνησε μία εκστρατεία λογοκρισίας τόσο των τοποθετήσεων που είχαν έντονο εθνικιστικό συναίσθημα όσο και των τοποθετήσεων που ζητήσαν να επικρατήσει η ψυχραιμία.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στα κρατικά μέσα ενημέρωσης να χαλιναγωγήσουν τα συναισθήματα ακραίου εθνικισμού στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας έμφαση στην επίσημη γραμμή και το συναίσθημα της αγανάκτησης όπως το υπογράμμιζαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι.

Εκτός από το «μαγείρεμα» των εκφράσεων πατριωτισμού που θεωρούνται υπερβολικά επιθετικές, σίγησαν επίσης τα επικριτικά σχόλια για την επίσημη γραμμή και τα παιχνίδια πολέμου. «Στον πόλεμο, δεν υπάρχουν νικητές», έγραφε μια ανάρτηση προτού διαγραφεί. «Θα κάνει μόνο τους κανονικούς ανθρώπους να υποφέρουν».

naftemporiki.gr