Skip to main content

Ιράκ: Διάλυση του κοινοβουλίου-πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Μοκτάντα αλ Σαντρ

Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα αλ Σαντρ ζήτησε σήμερα να διαλυθεί το ιρακινό κοινοβούλιο και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Σε μήνυμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν την «ειρηνική» κατάληψη του κοινοβουλίου στη Βαγδάτη έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Χιλιάδες οπαδοί του Σαντρ εισέβαλαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης και κατέλαβαν το άδειο κτίριο του κοινοβουλίου, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το κίνημα του Μοκτάντα αλ Σαντρ είχε κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο στις εκλογές του προηγούμενου Οκτωβρίου, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση αποκλείοντας τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντιπάλους του. Απέσυρε τότε τους βουλευτές του και άσκησε πιέσεις μέσω κινητοποιήσεων, αντλώντας δύναμη από την σιιτική εργατική τάξη όπου έχει μεγάλη επιρροή.

Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Μοκτάντα αλ Σαντρ επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να γίνει «μάρτυρας» για τον σκοπό του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απειλείται η ζωή του.

Το πολιτικό αδιέξοδο έχει αφήσει το Ιράκ χωρίς εκλεγμένη κυβέρνηση επί σχεδόν 10 μήνες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters