Skip to main content

Επικοινωνία Μπάιντεν- Σι: «Μην παίζετε με τη φωτιά» στην Ταϊβάν, προειδοποίησε ο Κινέζος πρόεδρος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε την Πέμπτη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ εν μέσω της αυξανόμενης έντασης ΗΠΑ-Κίνας. Η δήλωση του Σι για φιλία «χωρίς όρια» με τον Ρώσο πρόεδρο λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει βασικό σημείο ανησυχίας για την Ουάσιγκτον. 

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών ήταν η πρώτη από τον Μάρτιο- και η πέμπτη από όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Μπάιντεν- και διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες. Κατά την επικοινωνία τους, συζήτησαν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών και τις εμπορικές διαφορές τους. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βλέπουν την επικοινωνία ως μια ευκαιρία για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, των οποίων οι δεσμοί θολώνονται όλο και περισσότερο από τις εντάσεις για την Ταϊβάν. 

«Η συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε στις 10:50 π.μ.» αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η τηλεφωνική επικοινωνία είχε ξεκινήσει 2 ώρες και 17 λεπτά νωρίτερα, στις 08:33 π.μ. (ώρα Ουάσινγκτον), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η επικοινωνία επισκιάζεται από τις τριβές σχετικά με ένα πιθανό ταξίδι στην Ταϊβάν τον επόμενο μήνα από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, μια προοπτική που έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις για μια «σταθερή και ισχυρή» απάντηση από την Κίνα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε τον Ιούνιο ότι οι σχέσεις με το Πεκίνο έχουν επιδεινωθεί στην πιθανώς «χαμηλότερη στιγμή» τους από την επίσκεψη ορόσημο του πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972.

Ο Σι πάντως προειδοποίησε για «παιχνίδι με τη φωτιά» όσον αφορά την Ταϊβάν. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τηρήσουν την «αρχή της μίας Κίνας» και τόνισε ότι υο Πεκίνο αντιτίθεται σθεναρά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων.

Η Κίνα θεωρεί το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν ως παραβίαση της συμφωνίας που βοήθησε στη δημιουργία δεσμών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου πριν από μισό αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής υπόσχεσης να σταματήσουν τις επίσημες σχέσεις με την Ταϊπέι.

Η Πελόζι έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει το πρόγραμμα για το ταξίδι της, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια. Το δρομολόγιο περιλαμβάνει στάσεις στην Ινδονησία, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, δήλωσε πρόσωπο με γνώση του θέματος την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν παραμένει εκτός του επίσημου δρομολογίου.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει λάβει δημόσια θέση για οποιαδήποτε επίσκεψη στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι είναι απόφαση της Πελόζι, αλλά αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας έχουν εκφράσει δυσφορία παρασκηνιακά. 

naftemporiki.gr