Skip to main content

Γαλλία: Ο πόλεμος της γραβάτας στην Εθνοσυνέλευση

Αν και δεν είναι  κάτι πρωτοφανές -υπήρχε παρόμοια συζήτηση το 2017- ο «πόλεμος» της γραβάτας συνεχίζεται στη γαλλική Εθνοσυνέυλευση.

Δώδεκα βουλευτίνες από τη La France Insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία) έφτασαν στην Εθνοσυνέλευση την Τρίτη με γραβάτα, την οποία οι βουλευτές της δεξιάς ζήτησαν να γίνει υποχρεωτική, προκρίνοντας έναν «ορθό ενδυματολογικό κώδικα».

Η συζήτηση για την υποχρεωτική χρήση της γραβάτας εντός της Βουλής, για την οποία υπάρχει αντιπαράθεση εδώ και λίγες μέρες, δεν θα απέκλειε τις γυναίκες; Αυτό είναι το ερώτημα που θέλησαν να θέσουν οι βουλευτίνες της La France insoumise οι οποίες σε μια συμβολική δράση έφτασαν το απόγευμα της Τρίτης στο Palais Bourbon με γραβάτα στο λαιμό.

«Είναι σνομπ να αντιστέκεσαι στον κύριο Σιοτί», εξήγησε η Κλεμεντίν Οτέν της LFI, χαρακτηρίζοντας οπισθοδρομική και στενόμυαλη την ιδέα που υπέβαλε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Ερίκ Σιοτί για υποχρεωτική χρήση της γραβάτας στην Εθνοσυνέλευση.

Εδώ και αρκετές ημέρες, ο ενδυματολογικός κώδικας στην Εθνοσυνέλευση βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων. Το θέμα έχει γίνει πολιτικό. Πλέον, όλο και περισσότεροι βουλευτές εμφανίζονται με τζιν, αθλητικά παπούτσια και μπλουζάκια, με κάποιους δεξιούς βουλευτές να κάνουν λόγο για «βρώμικη και ατημέλητη Αριστερά». Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Μελανσόν, ο οποίος απάντησε δηκτικά.

«Να πού μας οδηγούν τα οπισθοδρομικά παραληρήματα της Δεξιάς» γράφει, σε εμπρηστικό ύφος, η βουλευτής του Μελανσόν, Μαριάν Μαξίμι.

Θέση στο θέμα με τις γραβάτες πήρε και η πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπρον-Πιβέ με άρθρο της στην αριστερή «Liberation» και με συνέντευξή της στο γαλλικό δίκτυο France 2, υπενθυμίζοντας στους βουλευτές την ανάγκη να υιοθετούν τον ορθό «ενδυματολογικό κώδικα».

«Δεν μπορούμε να ερχόμαστε στην Εθνοσυνέλευση με όποια ρούχα θέλουμε», δήλωσε η Μπρον-Πιβέ, μέλος του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν. «Οι κανονισμοί της Βουλής λένε ότι πρέπει να φορούμε ρούχα παρόμοια με τα ενδύματα εργασίας. Όταν εισέρχεται κάποιος στην Εθνοσυνέλευση δεν εκπροσωπεί πλέον τον εαυτό του, αλλά είναι ο εκλεγμένος αξιωματούχος ενός έθνους και εκπροσωπεί τους Γάλλους, άρα θα πρέπει πάντα να σκέφτεται ότι οι Γάλλοι θα πρέπει να είναι περήφανοι γι’ αυτόν», υπογράμμισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Liberation, FranceInfo