Skip to main content

Μακρόν: Προσπαθεί να κάμψει τη ρωσική επιρροή στην Αφρική

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να ενισχύσει την στήριξη στις αφρικανικές χώρες που αντιμετωπίζουν ανησυχίες για τα τρόφιμα και την ασφάλεια, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Ο Μακρόν επισκέπτεται το Καμερούν, το Μπενίν και τη Γουινέα Μπισάου αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποιεί περιοδεία σε άλλες χώρες της ηπείρου καθώς η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της στην Αφρική μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία έχει ξεκινήσει ένα νέο είδος υβριδικού παγκόσμιου πολέμου», είπε ο Μακρόν την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του στο Μπενίν Πατρίς Ταλόν. «Η Ρωσία είναι μια από τις τελευταίες αυτοκρατορικές αποικιακές δυνάμεις, αποφασίζει να εισβάλει σε μια γειτονική χώρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», είπε, προσθέτοντας: «Όταν τους βλέπεις να ξεπροβάλλουν, αυτό συμβαίνει».

Ο Μακρόν είπε, από την πρωτεύουσα του Καμερούν Γιαουντέ, την Τρίτη ότι ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία και οι επιθέσεις σε αποθήκες σιτηρών έχουν διαταράξει τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και έχουν προκαλέσει ελλείψεις στην Αφρική. Προώθησε τη λεγόμενη πρωτοβουλία FARM με την οποία η Γαλλία και οι σύμμαχοι δεσμεύονται να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύσουν τη δική τους γεωργική ικανότητα.

Τα σχόλιά του είναι μια απάντηση στο αφήγημα της Ρωσίας, το οποίο επανέλαβε ο Λαβρόφ λίγες μέρες νωρίτερα σε μια στάση του στην Αίγυπτο. Ο Λαβρόφ είπε ότι οι ελλείψεις τροφίμων και ο πληθωρισμός είναι συνέπεια των «παράνομων δυτικών κυρώσεων».

Να σημειωθεί ότι οι αφρικανικές χώρες απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό να επικρίνουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν έχει δεσμευτεί να ανανεώσει τη στρατιωτική δέσμευση της Γαλλίας για την αφρικανική ασφάλεια, παρόλο που οι Γάλλοι στρατιώτες εγκαταλείπουν το Μάλι, έχοντας διωχθεί από τη χούντα εκεί προς όφελος των δυνάμεων της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner. Τα γαλλικά στρατεύματα εισήλθαν στο Μάλι το 2013 για να εμποδίσουν τους μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα να προχωρήσουν προς την πρωτεύουσα, Μπαμάκο. Κατέληξαν να μείνουν καθώς η βία διαχέεται πέρα ​​από τα σύνορα στην περιοχή Σαχέλ. Ο Μακρόν είπε την Τρίτη ότι η ανανεωμένη δέσμευση της Γαλλίας θα επεκταθεί πέρα ​​από το Σαχέλ, στον Κόλπο της Γουινέας και «χώρες που τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν τρομοκρατικές ομάδες που επεκτείνονται και συγκλονίζουν ολόκληρη την περιοχή».

Ωστόσο, η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στο Μάλι και σε άλλες αφρικανικές χώρες έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες, εν μέρει τροφοδοτούμενες από τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι διαιωνίζει μια άλλη μορφή αποικιοκρατίας, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι ενώ η κυβέρνηση της Ρωσίας αρνείται ότι έχει δεσμούς με την ομάδα Wagner, τονίζει ότι οι αποτυχίες ασφάλειας από δυτικές χώρες στην Αφρική ωθούν τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικούς εταίρους.

Πηγή: Bloomberg