Skip to main content

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην Ουάσινγκτον εν μέσω αποθέωσης

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε χθες Τρίτη στην Ουάσινγκτον για πρώτη φορά μετά την ταραχώδη αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021 κι εκφώνησε ομιλία που μάλλον θα άρμοζε σε υποψήφιο για την προεδρία, φλερτάροντας για ακόμη μια φορά δημόσια με την ιδέα να διεκδικήσει νέα θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου 2024.

Προσκεκλημένος του America First Policy Institute, κέντρου μελετών που ίδρυσαν σύμμαχοί του, ο 76χρονος δισεκατομμυριούχος παρουσίασε σχέδιο δράσης για τον «Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο που θα ξανακερδίσει τον Λευκό Οίκο το 2024».

Για μιάμιση ώρα και πλέον, μιλούσε μάλλον έντονα για τα θέματα που προτιμά να αναδεικνύει —τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα— εξαπολύοντας ταυτόχρονα μανιασμένες επιθέσεις στον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγόρησε πως έχει «γονατίσει τις ΗΠΑ».

Αφού σκιαγράφησε έναν Αποκαλυπτικό πίνακα της χώρας, είπε την ατάκα: «Η ιστορία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει» και «ετοιμαζόμαστε για μια απίστευτη επιστροφή, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Τον Ιανουάριο του 2021, ο μεγιστάνας Τραμπ εγκατέλειπε την εξουσία με το κεφάλι κατεβασμένο, δύο εβδομάδες μετά την σοκαριστική επίθεση στο Καπιτώλιο από πλήθος οπαδών του.

Έκτοτε, δεν ξαναπήγε του στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα· βρίσκεται ωστόσο στο επίκεντρο της προσοχής ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία επιφορτίστηκε να ρίξει περισσότερο φως στον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο. Η επιτροπή οργανώνει το τρέχον διάστημα δημόσιες ακροάσεις, που συγκεντρώνουν τους προβολείς της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας τους ελιγμούς του για να παραμείνει στην εξουσία.

Ερωτηθείς σχετικά χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ασκηθεί δίωξη στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχουμε την πρόθεση να λογοδοτήσει όποιος έχει ποινικές ευθύνες για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου (2021), για οποιαδήποτε απόπειρα να εμποδιστεί η νόμιμη μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη», είπε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη μελετά στοιχεία σε βάρος του κ. Τραμπ στο πλαίσιο έρευνας ποινικής φύσης για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

«Τέσσερα χρόνια ακόμα»

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής αποτελείται από «χυδαίους ανθρώπους και πειρατές», αντέτεινε χθες ο κ. Τραμπ, σε πολεμικό τόνο. «Θέλουν να με πλήξουν ώστε να μην είμαι πλέον σε θέση να σας υπηρετήσω, αλλά δεν πιστεύω ότι θα τους περάσει», πρόσθεσε χαμογελαστός.

«Τέσσερα χρόνια ακόμα» απάντησε εν χορώ το ακροατήριο, αναφερόμενο στη διάρκεια της ενδεχόμενης δεύτερης θητείας του.

Κατά σύμπτωση, ο πρώην αντιπρόεδρος του, ο Μάικ Πενς, βρισκόταν επίσης χθες στην Ουάσινγκτον και, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον ακροατηρίου συντηρητικών νεολαίων, άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει πόσο διαφέρει από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν συμφωνούμε στις προτεραιότητες», είπε, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με άξονες τον αγώνα εναντίον των αμβλώσεων, την προστασία του δικαιώματος στην οπλοκατοχή και της θρησκευτικής ελευθερίας.

«Είναι απόλυτα απαραίτητο να μην υποκύπτεις στον πειρασμό να κοιτάς πίσω» αλλά «να στρέφεσαι προς το μέλλον», είπε ο κ. Πενς, πολιτικός της χριστιανικής δεξιάς, ο οποίος προσάπτει στον πρώην πρόεδρο ότι αφιέρωσε υπερβολικά πολύ χρόνο στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ουδέποτε παραδέχθηκε την ήττα του. Επικαλούμενος, χωρίς να παρουσιάσει καμιά απόδειξη, «μαζική εκλογική νοθεία», αφιέρωσε εδώ και δύο χρόνια τις περισσότερες από τις δημόσιες παρεμβάσεις του στην καταγγελία της «κλοπής» των εκλογών.

Χθες πάντως προτίμησε πιο υπαινικτικό τόνο. «Έλεγα πάντα πως ότι έθεσα υποψηφιότητα μια πρώτη φορά και κέρδισα, μετά έθεσα υποψηφιότητα δεύτερη φορά και κέρδισα ακόμα περισσότερες ψήφους». Προτού προσθέσει: «ίσως χρειαστεί να το κάνω μια τρίτη φορά!», υποσχόμενος «λεπτομέρειες» τις εβδομάδες που θα έρθουν.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ